Naslovna > Vijesti > Borba za smanjenje emisije štetnih gasova

Kina zabranjuje proizvodnju čak 533 modela

Borba za smanjenje emisije štetnih gasova

Kao jedno od najvećih tržišta za električne automobile, Kina čak razmišlja o popunom izbacivanju dizelskih i benziskih agregata iz upotrebe.

Tom planu se oštro suprotstavlja GM CEO Mary Barra, apelujući na kineske vlasti da  zajedno rade na mogućem rješenju prije povlačenja drastičnih poteza. Novim zabranama kineske vlasti pokušavaju da smanje emisiju štetnih gasova koja  je dostigla takve razmjere da se stanovništvo velikih gradova doslovno guši u smogu. Bloomberg je objavio da je ova posljednja zabrana  i obustavljanje proizvodnje 533 modela stupilo na snagu zbog zakonski definisanog  limita  potrošnje  goriva i uključuje  neke  proizvođače poput Audija (FV7145LCDBG sedan), Chevroleta (Shanghai GM’s Chevrolet SGM7161DAA2 sedan) i Mercedes-Benza ( Beijing Benz’s Benz BJ7302ETAL2 sedan).

 

Iako  navedena brojka zvuči kao velika, iz kineskog udruženja proizvođača kažu da je to samo mali dio ogromne proizvodnje putničkih automobile u Kini. Vlasti su vrlo ozbiljno pristupile problemu zagađenja  i uz djelomične  zabrane i ograničenja na  proizvodnju uglja i čelika, dodala navedenu zabranu, koja je stupila na snagu 1. januara ove godine.

Datum objave: 08/01/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook