Naslovna > Vijesti > Bosch razvija sistem unutrašnjeg nadzora automobila

Moderne tehnologije

Bosch razvija sistem unutrašnjeg nadzora automobila

Njemačka kompanija Bosch, razvila je novi sistem sa ciljem poboljšanja bezbjednosti vozača, kao i drugih učesnika u saobraćaju...

''Sistem unutrašnjeg nadzora'', kako su ga opisali u ovoj njemačkoj kompaniji, zasniva se na sistemu kamera i koristeći vještačku inteligenciju ima za cilj povećanje bezbjedonosnih standarda u automobilskoj industriji. Najavljeno je da bi se sistem trebao početi proiyvoditi u 2022. godini.

 


Jedna od funkcija je mogućnost detektovanja situacija u kojima je vozač ometen i nije skoncentrisan na upravljanje vozilom, a sve to uz pomoć kamere integrisane u upravljač automobila. U mogućnosti je da detektuje ako vozač okrene glavu prema suvozaču ili zadnjim sjedištima i ne drži pogled u smijeru kretanja vozila, kao i sposobnost da prepozna kada vozač zbog umora nije podoban za upravljanje vozilom. Vještačka inteligencija analizira prikupljene podatke i u skladu sa rezultati reaguje smanjivanjem brzine kretanja vozila, parkiranjem vozila u sigurnoj zoni i upozoravanjem vozača.

 

 


Tu su još i dodatne kamere u unutrašnjosti vozila, koje proširuju funkcionalnost sistema, i nude opcije detekcije raznih opasnosti, poput djeteta koje skida siguronosti pojas.

 


Sistem je u mogućnosti da prepozna i zapamti vozača na osnovu facijalnih karakteristika. Na osnovu toga pruža automatizovane opcije podešavanja sjedišta, auto-ogledala, preferiranu temperaturu unutrašnjosti vozila i omiljene radio stanice, sve po ličnim preferencama vozača.

Datum objave: 19/12/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook