Naslovna > Vijesti > Brilijantni Thed Björk i Volvo Polestar Racing

Osigurana šampionska titula

Brilijantni Thed Björk i Volvo Polestar Racing

Utrka u Tierp Areni bila je izuzetno zanimljiva, jer je Björk startao prvi, a na kraju kroz cilj prošao kao treći, iza BMW vozača Richarda Göranssona i Fredrika Larssona...

Thed Björk i Volvo Polestar Racing su nakon završetka pretposljednje utrke u Tierp Areni, praktično proglašeni šampionima švedskog touring šampionata (STCC). Ovo je Volvu četvrta šampionska titula u kategoriji vozača i peta u kategoriji proizvođača od 1996. godine kada je pokrenut STCC šampionat.

 

 „Ovo je moja najbolja pobjeda svih vremena. Osjećaj je neopisiv, naročito nakon teškog rada tokom cijele godine. Veliko hvala mom inženjeru Janu Anderssonu i mojim mehaničarima, koji su mi uvijek osiguravali savršen automobil.“ - izjavio je Björk.

 

„U STCC šampionatu nastupamo već 16 godina, a Thedova titula je nesumnjivo od najboljih, naročito nakon žestoke borbe sa konkurentima iz BMW-a. Svi članovi Volvo Polestar Racinga su ove godine uradili sjajan posao“ - rekao je Derek Crabb, izvršni motorsport direktor kompanije Volvo Cars.

 

Utrka u Tierp Areni bila je izuzetno zanimljiva, jer je Björk startao prvi, a na kraju kroz cilj prošao kao treći, iza BMW vozača Richarda Göranssona i Fredrika Larssona. I u sredini poretka se vodila žestoka bitka, jer su Linus Ohlsson i Fredrik Ekblom uspjeli izboriti peto i šesto mjesto.

 

Ohlsson se žalio na performanse automobila, ali je zadovoljan postignutim, dok će Ekblom svoju šansu tražiti na posljednjoj utrci u Mantorp Parku. I Princ Carl Philip Bernadotte je osigurao nove bodove, prošavši kroz cilj kao deseti.

 

Robert Dahlgren je imao tešku utrku, obzirom da je prvo kažnjen zbog preuranjenog starta, a kasnije je morao odustati zbog problema sa mjenjačem. Na taj način je izgubio vrijedne bodove u borbi za drugo mjesto u poretku vozača koju vodi sa BMW vozačem Göranssonom.

 

Finale STCC sezone 2013. godine, održat će se za dvije sedmice na stazi Mantorp Park na koju Volvo Polestar Racing već stiže kao šampion u poretku vozača i konstruktora.

Datum objave: 10/09/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook