Naslovna > Teme > Britanija zabranjuje konvencionalne automobile

Ekologija

Britanija zabranjuje konvencionalne automobile

Prema najnovijim izvještajima, Vlada Velike Britanije namjerava službeno zabraniti prodaju automobila sa konvencionalnim pogonom od 2030. godine...

Ova odluka britanskih vlasti je pomjerena za čitavu dekadu, jer je prvobitna namjera bila uvesti zabranu prodaje novih benzinskih i dizel automobila od 2040. godine. Ova zabrana bi uključivala i hibridne automobile, dok će automobili sa plug-in hibridnim pogonom biti pošteđeni ove zabrane do 2035. godine. Britanska Vlada se savjetovala oko donošenja ove odluke i da li da stupi na snagu od 2040, 2035 ili 2030. godine, a prema pisanju Financial Timesa odluka je pala na 2030. godinu, sa čine se složio i britanski premijer Boris Johnson. Čisto električni automobili trenutno čine samo 7% britanskog tržišta, ali popularnost im konstantno raste i ova odluka će u svakom slučaju ići u njihovu korist.

 

 

 

Nedavno objavljena studija Greenpeace UK tvrdi kako će ova odluka do 2030. godine dovesti do stvaranja još 32.000 novih radnih mjesta. U međuvremenu, BDP Velike Britanije bi se mogao uvećati za dodatnih 0,2%, odnosno za 4,2 milijarde funti sterlinga.

 

Povećanje zaposlenosti i veći nivo ekonomske aktivnosti kao rezultat ove zabrane bi takođe mogle osigurati 1,9 milijardi funti sterlinga povećanja neto prihoda budžetu do 2030. godine, tvrdi studija Greenpeace UK. Ovaj izvještaj je za Greenpeace UK sastavila kompanija za ekonomske analize Cambridge Econometrics.

 

Provođenjem zabrane od 2030. godine stvorile bi se hiljade novih radnih mjesta direktno povezanih sa brzim prelazom na električna vozila, takođe se navodi u izvještaju. Pojedina radna mjesta su vezana za energetski sektor, proizvodnju baterija i masovno uvođenje infrastrukture za punjenje. Međutim, većina radnih mjesta bi bila u uslužnom sektoru kao što su maloprodaja, zabava i slobodne aktivnosti.

Datum objave: 16/11/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook