Naslovna > Automobili > Renault > 5 Prototype > Broj rezervacija porastao na 75.000 primjeraka

Renault 5

Broj rezervacija porastao na 75.000 primjeraka

Niko ne sumnja da će Renault 5 biti pravi prodajni hit, zbog svog izgleda i retro note, ali u virtuelnom svijetu, ali je više nego zanimljivo da je uzburkao svijet na internetu mnogo prije nego što je stigao u prodajne salone...
style="text-align: justify;"> Iako Renault još nije otkrio zvanični cjenovnik niti su automobili izloženi u prodajnim salonima, električni R5 unaprijed ruši rekorde, barem kada je u pitanju virtuelni svijetu. Broj rezervacija već je premašio 75.000 primjeraka, a s obzirom na interes kupaca, uskoro bi mogao dostići granicu od 100.000 jedinica. Otkako je francuska marka predstavila najmanji EV model u svojoj ponudi, rezervacije se gomilaju iz dana u dan. Samo mjesec dana nakon predstavljanja Renault je potvrdio čak 50.000 rezervisanih primjeraka električnog R5. 
 
 
 
 
Da bi R5 za 21. vijek mogao postati pravi fenomen, potvrđuje brojka koja je nastavila rasti u naredna dva mjeseca. Da stvar bude još fascinantnija, kupci na neviđeno, bez poznatih cijena i datuma dolaska na tržište, uplaćuju akontaciju za rezervaciju svog primjerka. Renault je najavio osnovnu cijenu od 25.000 evra za verziju sa baterijom od 40 kWh i elektromotorom snage 95 KS, ali zvanični cjenovnik još uvijek niko nije objelodanjen. Za sada se spekuliše da će cijene uskoro biti objavljene i da će se automobili pojaviti u prodaji, bar na francuskim putevima, prije ovog ljeta, a druge zemlje će morati pričekati do kraja godine. Kupci mogu rezervisati svoj primjerak za avans od samo 150 evra. 
 
 
Kada Renault objavi zvanične cijene, biće vrijeme da se te rezervacije pretvore u ugovore, a tada će se znati i pravi broj kupaca koji će posjedovati ovaj veoma simpatični retro model. Na posljednjoj skupštini akcionara brenda, održanoj juče, šef Renaulta Luca de Meo objavio je da nova Petica već ima 75.000 narudžbi. Ako bi Renault realizovao prodaju tolikog broja automobila, posebno s obzirom na to da svaki dan bar 1.000 novih kupaca uplati akontaciju i rezerviše svoj primjerak, to bi bio apsolutni uspjeh i presedan u evropskoj autoindustriji. Brend koji proda toliku količinu automobila u prvoj godini predstavlja pravi fenomen, naročito jer je riječ o električnom vozilu u vrijeme kada potražnja za njima u padu u Evropi. Uprkos neizvesnosti koja vlada na evropskom tržištu kada su u pitanju modeli s nultom emisijom, Renault je više nego optimističan.
 
Datum objave: 21/05/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook