Naslovna > Vijesti > Brojne prednosti za društvo i kupce

Autonomna vožnja u Volvo režiji

Brojne prednosti za društvo i kupce

Moderna društva se suočavaju sa brojnim izazovima u cilju unaprijeđenja sigurnosti u saobraćaju, kao i u smanjenju zagađenja i globalnih CO2 emisija...

Uprkos brojnim unaprijeđenjima u području cestovne sigurnosti, čak 1,2 miliona ljudi svake godine pogine u saobraćaju. Ovi podaci su potakli Volvo da pokrene sigurnosnu viziju da do 2020. godine niko ne bi trebao smrtno stradati ili biti teško povrijeđen u novom Volvo automobilu. Ultimativni cilj su dakle automobili koji se jednostavno ne sudaraju.

 

„Pionirska tehnologija, koja uključuje značajno korištenje sistema pomoći vozaču, ne samo da će nam pomoći u postizanju naše vizije, već će donijeti i brojne prednosti, kako za društvo, tako i za kupce.“ - izjavio je Hakan Samuelsson, predsjednik Volvo Car Group.

 

Moderna društva se suočavaju sa brojnim izazovima u cilju unaprijeđenja sigurnosti u saobraćaju, kao i u smanjenju zagađenja i globalnih CO2 emisija. Autonomna vožnja može u određenim situacijama dovesti do smanjenja potrošnje od gotovo 50 posto. Oslabljena mobilnost i zagušenja saobraćaja također su dio problema.

 

„Dugogodišnji humani pristup Volva i posvećenost sigurnosti daju nam drugačiju početnu tačku u odnosu na ostale proizvođače automobila, kada je u pitanju sistem autonomne vožnje.“ - tvrdi Samuelsson.

 

Omogućavanje automobilima sa automatski reaguju je od velike važnosti kada je u pitanju ostvarenje vizije automobila koji se ne sudaraju. Postojeći sistemi automatskog kočenja, održavanja pravca kretanja i adaptivnog tempomata su primjeri prvih koraka prema autonomnoj vožnji. Sada Volvo pravi još jedan korak naprijed predstavljanjem sistema autonomne vožnje u normalnim uslovima saobraćanja.

 

Autonomna vožnja u koloni

Prvi sistem autonomne vožnje bit će predstavljan u potpuno novom Volvu XC90, krajem 2014. godine, gdje adaptivni tempomat sa asistencijom upravljanja, automatski prati vozila ispred u koloni. Drugi sistemi prate ivicu ceste i blizinu barijere, te po potrebi automatski ispravljaju pravac kretanja vozila.

 

Polaganje puta za autonomne automobile i novu dimenziju vožnje

Sljedeći korak je tehnologija koja prati automobil ispred pri višim brzinama, što omogućava vozaču da umjesto držanja upravljača radi nešto drugo. Na ovaj način, otvara se put predstavljaju potpuno autonomnih automobila, kojima se može u potpunosti povjeriti odgovornost za bezbjedan dolazak na cilj.

 

Ova sofisticiriana tehnologija samostalne vožnje, bit će testirana i ocijenjena u „Drive Me“ projektu u rodnom gradu Volva - Gothenburgu. U 2017. godini, oko 100 kupaca će se priključiti projektu u kojem će se 100 potpuno samovozećih automobila kretati gradom.

 

Ovaj svjetski unikatan projekat, kojeg podržavaju i vladajuće strukture Švedske je djelo saradnje Volva, švedske transportne administracije, zatim švedske transportne agencije, te Lindholmen Science parka i samog grada Gothenburg. Projekat će startati već sljedeće, 2014. godine zajedničkom evaluacijom i razvojem test vozila.

 

Brojne prednosti za kupce

Autonomna vožnja će donijeti brojne prednosti za kupce, te u potpunosti promijeniti pogled na vožnju automobila. Kao vozač budućnosti, bit ćete u mogućnosti planiranja vožnje sa kombinacijom autonomne i aktivne vožnje, u cilju efikasnijeg i kvalitetnijeg korištenja svakodnevne vožnje. Moći ćete se tokom vožnje potpuno opustiti, čitati novine, pričati na telefon ili raditi na tabletu.

 

„Autonomna vožnja koja podrazumijeva samostalno upravljanje, ubrzanje i kočenje je već prisutno u modernom transportnom društvu. Biti u avionu kojim upravlja autopilot je sasvim normalno, ali biti u automobilu koji samostalno vozi dok vozač recimo čita novine je mnogima još uvijek nezamislivo i prilično revolucionarno.“ - zaključuje Samuelsson.

Datum objave: 02/12/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook