Naslovna > Vijesti > Buka vaših guma

Vrhunske zimske gume na Petrolu

Buka vaših guma

Pomislite koliko je hiljada automobila na našim cestama svakog dana. Kada bi svi birali gume s nižim indeksom buke, zamislite samo koliko bi naša naselja i gradovi bili tiši ....

Nova EU oznaka gume daje važne informacije o sigurnosti gume i njezinom uticaju na okolinu. EU oznaka gume olakšava poređenje guma u slučaju prijanjanja na mokrim cestama, potrošnje goriva i visine buke. Od novembra 2012. sve nove gume moraju imati naljepnicu EU oznake gume, a u slučaju da ne možete pronaći oznaku na gumi trebali biste pitati prodavača jer je dužan da ima takvu informaciju.

 


Gume doprinose količini buke koju stavara vozilo u prolazu. Odabir gume s dobrim indeksom buke smanjiće uticaj vaše vožnje na okolinu. Kada se spominju EU ocjene gume to znači da se mjere emisije buke izvana u decibelima. Budući da mnogi ljudi nisu upoznati sa vrijednostima decibela, prikazane su i klase buke. To svrstava gume u odnosu na najavljena evropska ograničenja buke guma.
1. crni val su tihe gume (3 db ili više ispod budućeg evropskog ograničenja)
2. crna vala predstavlja umjereno tihe gume (između najavljenih evropskih ograničenja i 3 db ograničenja)
3. crna vala: bučne gume (iznad najavljenih evropskih ograničenja)

 


Takođe su važne i ocjene a one se dobijaju tako što se nivoi u decibelima mjere na logaritamskoj skali. Prema tome povećanje od samo nekoliko decibela znači veliku razliku u visini buke. U stavari, razlika od 3dB udvostručeuje jačinu buke izvana koju stvara guma. Pomislite koliko je hiljada automobila na našim cestama svakog dana.

Datum objave: 19/11/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook