Naslovna > Automobili > Porsche > 911 > Carrera slavi svoj 50. rođendan

Porsche

Carrera slavi svoj 50. rođendan

Ovaj sportski automobil predstavljen je 1963. godine i jedan je od najstarijih sportskih automobila koji se i dan danas proizvode...

Porsche Carrera slavi svoj 50. rođendan. Ovaj poznati sportski automobil predstavljen je još prilično davne 1963. godine, te je jedan od najstarijih sportskih modela koji se još uvijek proizvodi.  Do dana današnjeg, u Stuttgartu je proizvedeno oko 820.000 modela ovog automobila.

 

Svoju rođendansku zabavu Porsche 911 prirediće u Frankfurtu, i to simbolično na istom onom salonu na kojem je prije pola stoljeća predstavljen isti. Carrera će se na tom salonu pojaviti u posebnom, slavljeničnom izdanju – „50 years Edition“.

 

Ono što će prije svega da odlikuje ovaj model jeste posebna šifra šasije, koja obično krasi varijante sa pogonom na sivm točkovima, dok će ovaj model imati samo onaj stražnji. Ispod poklopca motora, smješten je 3.8 – litarski motor iz Carrere S, koji ima 430 KS.

 

Takav motor ovu slavljeničku Carreru do 100 km/h potjeraće za samo 4.2 sekunde, iako se radi o klasičnom sedmo-stepenom mjenjaču.  Za svoju rođendansku kombinaciju, Porsche je odabrao dvije varijante sive boje, koje su stvorene isključivo za ovaj automobil.

 

Iz Porschea najavljuju kako  planiraju da proizvedu manje od 2.000 primjeraka ovog modela, a svaki od njih košaće oko 99.500 evra. 

Datum objave: 05/06/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook