Naslovna > Vijesti > CC100 koncept povodom stogodišnjice postojanja kompanije

Aston Martin

CC100 koncept povodom stogodišnjice postojanja kompanije

Manje od šest mjeseci rada bilo je potrebno kako bi koncept CC100 ugledao svjetlo dana...

Aston Martin ne treba da posebno predstavljamo. Za sve ljubitelje sportskih automobila, to ime je oduvijek bilo prepoznatljivi sinonim za uglađene i prepoznatljive automobile, izuzetno visokih performansi, a svaki model je oduvijek bio ideja za sebe. 

 

Ljubitelji Aston Martina vjerovatno znaju da ove godine ova kompanija proslavlja punih sto godina odsvog osnivanja, pa je upravo tim povodom napravljen i CC100 koncept automobile, koji je izrađen po uzoru na “DBR1” trkački automobile iz pedesetih godina. Ovom prilikom, oba ova automobile napravili su po jedan krug na poznatoj Nirbugring stazi.

 

Prema zvaničnim informacijama koje su dostupne, samo četiri sekunde su potrebne da bi ovaj sportski automobile ubrzao do “stotke”, a maksimalna brzina CC100 koncepta jeste 290 km/h.

 

Karoserija ovog automobila je u potuponosti napravljena od karbona, a uprkos svom retro izgledu, možemo da primjetimo da je ovaj spotski dvosjed usvojio i neke moderne note prilikom opremanja unutrašnjosti automobila. Njegovu karoseriju pokreće moćni 6-0 litarski V12 motor, koji je uparen sa šesto-stepenim ručnim mjenjačem.

 

Automobil je dugačak 4,5 a širok 2 metra.  Njegova ukupna težina iznosi 1.200 kilograma. 

Datum objave: 20/05/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook