Naslovna > Automobili > Kia > Sportage > Četiri nagrade What Car? za Kia-u

Nova priznanja korejskom brendu

Četiri nagrade What Car? za Kia-u

Kia Sportage je već drugu godinu zaredom osvojila nagradu za „najbolji porodični SUV“. Članovi žirija su u jednom od najpopularnijih razreda ocijenili kako je ispred svih ostalih...

Na dodjeli nagrada za automobil godine revije What Car? za 2024. godinu, Kia je osvojila četiri prestižne nagrade, što uključuje pobjedu u dvije glavne kategorije za modele Kia Sportage i Kia EV6. David Hilbert, direktor marketinga u Kia Europe, izjavio je: "Osvajanje četiri prestižne nagrade What Car? je postignuće na koje smo zaista ponosni. SUV Sportage se ističe u svojoj klasi zbog svog impresivnog dizajna, efikasnih pogonskih sklopova i izvanredne praktičnosti, dok je činjenica da su čitaoci ponovno glasali za EV6 i nedavno predstavljeni EV9, zaista impresivna. Pred nama je još jedna uzbudljiva godina na putu ka tome da postanemo vodeći svjetski pružatelj održivih mobilnih rješenja." Žiri, sastavljen od iskusnih stručnjaka, istaknuo je: "Kia Sportage nudi udobniju vožnju od svojih glavnih konkurenata, a na krivudavim cestama pruža povjerenje zahvaljujući dobrom prianjanju i preciznom upravljanju. Takođe, unutrašnjost je pametno opremljena i praktična, pružajući vozaču odgovarajuću visinu položaja sjedenja. Bez obzira na to gdje sjedite u vozilu, ima dovoljno prostora za glavu i noge, a Kia Sportage takođe pruža ugodan osjećaj prozračnosti."

 

 

 


Peta generacija modela Kia Sportage je predstavljena početkom 2022. godine, a već 2023. godine osvojila je prestižnu nagradu What Car? za „najbolji porodični SUV“. Prošle godine, Sportage je bio najprodavaniji model Kia-e u Evropi, sa ukupno prodanih 165.354 primjerka. Kia EV6, nakon što je osvojio glavnu nagradu "Auto godine" revije What Car?, i dalje postavlja standarde za električna vozila u svojoj klasi, mnogi smatraju. Takođe je dobio nagradu za „najbolji porodični električni SUV za 2024. godinu“, nadmašujući brojne nove modele u rastućem segmentu. Članovi žirija ističu: "Dvije godine nakon što je EV6 proglašen za „Auto godine“ revije What Car?, i dalje nudi impresivne karakteristike kao što su veliki domet baterije, brzo punjenje, izbalansiranu vožnju i upravljivost, te bogatu opremu po konkurentnoj cijeni. Osim toga, iako ima elegantan izgled, EV6 je i praktičan izbor jer nudi pregršt prostora i sprijeda i pozadi, te ima prostrani prtljažnik." Kia EV6 nudi impresivan domet od do 528 km s jednim punjenjem prema kombinovanom testnom postupku WLTP*. Vozači mogu birati između modela s pogonom na zadnje točkove ili na sva četiri točka, a tu je verzija EV6 GT koja ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 3,5 sekunde. Sa više od 36.000 prodanih primjeraka u 2023. godini, EV6 je postao lider u evropskom rastućem segmentu električnih vozila. Kia EV9 osvojila je nagradu za "najbolji električni automobil s 7 sjedišta".

 


EV9 je sada dostupan u prodaji u Evropi, nudeći bogatu opremu, hrabar i savremen dizajn te najnovije tehnologije namijenjene električnim vozilima. Model EV9 sa zadnjim pogonom može preći do 563 km s jednim punjenjem prema kombinovanom ciklusu WLTP, dok varijante GT-Line i GT-Line S mogu preći do 505 km. Zahvaljujući mogućnosti punjenja s 800 volti, EV9 može brzo napuniti bateriju od 10 do 80 posto za samo 24 minute koristeći veliku snagu jednosmjernog toka. Četvrti trofej za Kia dolazi u obliku nagrade "Tow Car Award" (nagrada za vučno vozilo), koja se obično dodjeljuje pojedinačnom modelu. Međutim, ove godine Kia je dobila priznanje za svoju široku paletu vozila koja omogućavaju vuču. Članovi žirija su objasnili svoju odluku riječima: "Revija What Car? i stručnjaci Kluba za kampovanje i karavaning svake godine udruže snage kako bi pronašli najbolje automobile za vuču. Umjesto da izaberemo jedan model, sudije su odlučile da Kia kao brend zaslužuje priznanje za dosljedno stvaranje vrhunskih vozila za vuču, bez obzira na to želite li dizelski, hibridni ili potpuno električni automobil."

Datum objave: 21/02/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook