Naslovna > Automobili > Citroen > C3 > Četvrta generacija popularnog mališana od sada sa potpuno električnim pogonom

Citroen e-C3

Četvrta generacija popularnog mališana od sada sa potpuno električnim pogonom

Prodaja Citroena e-C3 započinje sljedeće godine po cijeni od 23.300 evra, ali očekuje se da će 2025. godine biti dostupan još pristupačniji model, koji bi mogao postati jedan od najpristupačnijih električnih automobila na evropskom tržištu...

Nakon prodaje više od 5,6 miliona primjeraka modela C3 sa konvencionalnim motorima, francuski proizvođač Citroen predstavio je potpuno električni model e-C3, namijenjen evropskom tržištu. Ovaj model je baziran na Stellantisovoj Smart Car Platformi i donosi potpuno nov dizajn u odnosu na svog prethodnika. Umjesto tradicionalnog malog hečbeka, e-C3 je više sličan krosoveru, sa točkovima postavljenim što bliže ivicama vozila. Ovo promijenjeno postavljanje omogućava prostraniju unutrašnjost i veći prtljažni prostor, posebno u kombinaciji sa višom linijom krova.

 

 

 


Najuočljivija promjena u izgledu je nova prednja maska sa prominentnim Citroenovim logotipom, koji je okružen dva svjetla u obliku slova "C". Na zadnjem dijelu automobila, svjetla se šire prema zadnjim četvrtinama vozila, uz dodatak malog spojlera iznad zadnjeg stakla. Međutim, ključne promjene su ispod površine vozila. Tradicionalni benzinski i dizel motori su sada zamijenjeni potpuno električnim pogonom. Citroen e-C3 koristi bateriju od 44 kWh, poznatu kao LFP, koja mu omogućava domet od do 320 kilometara. Električni motor smješten na prednjoj osovini proizvodi 113 konjskih snaga, a za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno je oko 11 sekundi. Baterija se može brzo napuniti od 20 do 80 posto kapaciteta putem 7 kW punjača za oko četiri sata. Brzi DC punjač sa 100 kW CCS portom bi trebao značajno smanjiti ovo vrijeme na manje od 30 minuta.

 


Citroen će ponuditi nove modele e-C3 u dva različita paketa opreme, nazvana You i Max. Osnovni model će obuhvatiti LED prednja svjetla, sistem za hitno kočenje, head-up displej, električno podesive bočne retrovizore, senzore za parkiranje na zadnjem dijelu vozila i tempomat. Oni koji se odluče za paket Max će dobiti dodatne pogodnosti kao što su set od 17-inčnih felgi, dvobojna karoserija, automatski brisači, električno podesivi i grijani retrovizori, automatski klima uređaj, bežični punjač i druge opcije. Početna cijena ovog modela iznosi 23.300 evra, ali se očekuje da će 2025. godine biti dostupan i model sa baterijom koja pruža domet od 200 kilometara, po cijeni od 19.990 evra. Na taj način, e-C3 će postati jedan od najpristupačnijih električnih automobila u Evropi.

Datum objave: 17/10/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook