Naslovna > Vijesti > Cijela porodica na Jahorini

Mercedes-Benz Off-Road

Cijela porodica na Jahorini

Olimpijska ljepotica Jahorina i cijela SUV porodica trokrake zvijezde na jednom mjestu, blatnjavi i zasnježeni putevi, pun gas i put vrha visokog 1.916 metara nadmorske visine. Takav vikend se zove Mercedes-Benz Off-Road avantura

Kompanija Star Import, kao generalni distributer Mercedes-Benz vozila za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, krajem novembra je organizovala svojevrsnu Off-Road avanturu u prelijepom okruženju bogatih pejzaža olimpijske ljepotice Jahorine. Predstavnike medija je ispred hotela Termag dočekala prava poslastica koja je podrazumijevala sve SUV modele krenuvši od najmanje i najslabije GLA klase, pa do raskošnog i robusnog GLS-a.

 

Zanimljivu testnu rutu činila je kombinacija planinskih asfaltiranih podloga i uzbudljivih starih planinskih puteva, što je predstavljalo pravi izazov ispunjen napadima adrenalina. Da iskustvo bude bogatije pobrinula se i majka priroda, pa je samo nekoliko dana prije održavanja Off-Road manifestacije jahorinske pejzaže prekrila snijegom i ledenim površinama. Put prema Ogorjelici, samom vrhu Jahorine na 1.916 metara nadmorske visine, činio se idealnim za testiranje 4Matic pogona i njegove kooperacije sa 7G-Tronic i 9G-Tronic automatskim mjenjačima. Lakoća promjene stepeni prenosa, dovoljno snage i vrhunski komfor vožnje sa zavidnim terenskim sposobnostima često su ostavljali utisak da su strme padine i tehnički putevi lako savladivi i za luksuzna vozila, ali svakim izlaskom pri promjeni testnih modela brzo bi se promijenilo mišljenje o težini terena. Silazak sa Ogorjelice i put preko Ravne planine, sve do Pala u podnožju Jahorine bio je više nego zahtjevan. Pojedini modeli na raspolaganju su imali i DSR sistem asistencije za vožnju koji podrazumijeva automatsku regulaciju i prilagođavanje brzine uslovima puta, dok su vozači u modelima bez DSR-a bili u prilici isprobati manuelnu kontrolu stepeni prenosa i kočioni sistem Mercedes-Benzovih terenaca.

 

Profesionalni instruktori vožnje i vođe iz Mercedes-Benz trening centra i prodajni tim kompanije Star Import svojim vještinama su stručno navodili manje iskusne učesnike u treningu i tako pokazali da je brend sa trokrakom zvijezdom na maski hladnjaka vodeći u svijetu kada je pogon na svim točkovima u pitanju, te da će 4Matic sistem još dugo imati značajnu ulogu u portofoliju modela. Da bi Off-Road avantura u potpunosti bila zaokružena u smislu game Mercedesovih terenaca, mada se ona smatra teretnjakom, nedostajala je još samo nova X-klasa, ali prema riječima čelnika, početkom sljedeće godine mogla bi se organizovati još jedna Off-Road avantura u kojoj će X-klasa biti jedina zvijezda.

Datum objave: 21/12/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook