Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Citroën od C10 do Olija inspiriše maštovitim konceptima

Rétromobile 2023

Citroën od C10 do Olija inspiriše maštovitim konceptima

Oli će u okviru dobrodošlice u mnogobrojnu porodicu Citroën biti okružen legendarnim vozilima koja su svojim odvažnim stilom i inovacijama obilježila prošlost i istoriju marke Citroën...

Na ovogodišnjem salonu Rétromobile u Parizu, koji se održava od 1. do 5. februara 2023., Citroën poziva posjetioce da krenu u razgledavanje i posjete izložbeni prostor, čija su vodeća načela odvažan stilski dizajn, tehničke inovacije i bezbrižnost, kao što je to slučaj s konceptnim vozilom Oli koje će po prvi put biti predstavljeno javnosti. Citroënovo najnovije konceptno vozilo Oli [all-ë], predstavljeno septembra 2022. godine, zacrtalo je smjernice marke za optimističku i funkcionalnu mobilnost koja će poboljšati svakodnevni život svih u bliskoj budućnosti. Suprotno trenutnim trendovima automobilske industrije, Oli predlaže lagan, funkcionalan, jednostavan, svestran i cjenovno pristupačan električni prevoz za cijelu porodicu koji se može nositi s društvenim izazovima.

 

 

 


Svrha koncepta Citroën Oli je uspostaviti bolju kontrolu nad životnim ciklusom vozila kroz smanjenje mase i kompleksnosti te upotrebom recikliranih materijala. Zbog njegovog maštovitog, odvažnog i ekološki prihvatljivog dizajna, Oliju je potrebna baterija od samo 40 kWh koja pruža do 400 kilometara dometa. Vaga pokazuje izuzetnu nisku težinu Olija odnosno jedva 1000 kg. Maštovito, inovativno i realistično konceptno vozilo Oli koje prkosi aktuelnim trendovima, fascinantno je, nekonvencionalno i ističe se snagom svojih ideja. Oli je tipičan Citroën, kao što je to bio i konceptni automobil C10 koji je predstavljen 1956. godine.

 


C10 je Citroënova vizija odnosno interpretacija rješenja sa četiri sjedišta za mobilnost koja je bila izuzetno bezbrižna, štedljiva i koji je bio u stanju premaši brzinu od 110 km/h.

Datum objave: 01/02/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook