Naslovna > Automobili > Ford > Puma > Crossover dobija 1,0-litarski turbo hibridni motor sa 168 KS

Ford Puma ST

Crossover dobija 1,0-litarski turbo hibridni motor sa 168 KS

Iskoristivši prednosti Fordove najsnažnije verzije 1,0-litarskog EcoBoost agregata, nova Puma ST ima blagu hibridnu tehnologiju za smanjenje potrošnje goriva na 6,3 litara / 100 kilometara...

Ford Puma ST dobija blago osvježenje u ponudi, i dalje izgleda isto, ali se bitno razlikuje od  crossovera koji se prodaje od 2020. Da bi se proširila ponuda, sada je dostupna verzija s manjim 1,0-litarskim EcoBoost motorom. Blagi hibridni motor sa tri cilindra proizvodi 168 konjskih snaga i 248 Nm obrtnog momenta. Kao osvježenje, 1,5-litarska varijanta ima 197 KS i 236 320 Nm. Još jedna velika razlika između njih je način na koji se snaga usmjerava na prednje točkove. Moćnija Puma ST koristi šestostepeni ručni mjenjač, dok se novi početni nivo može pohvaliti Powershift mjenjačem sa ručicama. Radi se o automatskoj jedinici sa dvostrukim kvačilom, sa sedam brzina, koja omogućava kompaktnom crossoveru da postigne brzinu od 100 km/h iz mjesta za 7,4 sekunde.

 

 

 


Postavka od 48 V smanjuje emisiju CO2 na 144 g/km, a maksimalna snaga dolazi na 5.750 o/min. Puni obrtni moment počinje na 3.000 o/min. Slično kao i snažnija varijanta, dobija tehnologiju aktivnog izduvnog sistema, mijenjajući zvuk u zavisnosti od načina vožnje. Za novo lansirani Powershift model, Ford dodaje ST-ekskluzivnu Azure plavu boju, u kontrastu sa opcionim sjajnim crnim krovom. Puma ST Powershift takođe dolazi opremljen prednjim i zadnjim parking senzorima, automatskim brisačima i nekoliko sistema pomoći vozaču (uključujući Adaptive Cruise Control). Nažalost, još uvijek koristi stari SYNC3 infotainment, ali ima Android Auto i Apple CarPlay povezivanje.

Datum objave: 08/03/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook