Naslovna > Vijesti > Da li je odzvonilo dizelašima?

Posljedice Dieselgate afere

Da li je odzvonilo dizelašima?

Sudska odluka koja u utorak donesena u njemačkom Leipzigu odjeknula je u Evropskoj Uniji, a iz nje smo saznali da njemački gradovi sada mogu zabraniti vožnju starijih automobila sa dizelskim motorom u gradskim područjima.

Odluka je drugostepena i donesena je nakon žalbe na odluke pokrajinskih sudova u Düsseldorfu i Stuttgartu prošle godine. Podsjećamo, tada je predloženo da se zabrani učestvovanje u saobraćaju vozilima sa dizelskim motorom proizvedenim prije 2015. godine (Euro 4 i Euro 5), odnosno da se na takvima izvrše prepravke koje bi omogućile ispunjavanje sadašnje ekološke norme i standarda Euro 6. Konkretno, radi se o više od 12 miliona vozila samo u Njemačkoj, a najveći grad koji je već pokrenuo donošenje odluke o zabrani dizelaša starijih godina je Munchen, dok je Stutgart već najavio da želi da počne sa primjenjivanjem ove zabrane od 1. septembra tekuće godine.

 


Iako je odluka već  stupila na snagu, iz njemačkog udruženja ADAC kažu da ne očekuju da će bilo kakve zabrane postati aktivne prije kraja tekuće godine, ali je na berzi u Franfurtu već došlo do pada dionica Daimlera za 0.7 %, dionice BMW-a su oslabile na 87.14 eura, dok je najveći pad dionica od 1.8 % zabilježio Volkwagen čije dionice trenutno vrijede 162.54 eura.

Datum objave: 28/02/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook