Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Dacia predstavila Buggy za sljedeće izdanje

Dakar reli

Dacia predstavila Buggy za sljedeće izdanje

Buggy će pokretat snažni trolitarski V6 biturbo motor koji razvija impresivnih 360 konjskih snaga...

Rumunska automobilska marka pod okriljem Renault Grupe predstavila je aportski automobil Sandrider, namijenjen učestvovanju u klasi Ultimate T1+ na nadolazećem Dakar reliju i Svjetskom rally-raid šampionatu u sljedećoj godini. Inspirisan konceptnim modelom Manifesto koji je Dacia predstavila 2022. godine, Sandrider se ističe karbonskom karoserijom postavljenom na cjevastu šasiju, a u njegovom razvoju učestvovali su stručnjaci iz renomirane britanske firme Prodrive.

 

 

 


Dacia je predstavila svoj najmoćniji automobil u istoriji, pokretan trolitarskim V6 biturbo motorom koji proizvodi impresivnih 360 konjskih snaga pri 5.000 o/min i vrhunski obrtni moment od 539 Nm. Ovaj snalažljivi agregat prenosi snagu na obje osovine putem 6-stepenog sekvencijalnog mjenjača. Sandrider, opremljen s 17-inčnim točkovima i odgovarajućim gumama za pješčane staze, uz specifično vješanje, jasno pokazuje svoju spremnost za borbu u izazovnom okruženju.

 

 

 

Sandrider će proći kroz detaljna testiranja prije svog premijernog nastupa na ovogodišnjem Maroko reliju, zakazanom od 5. do 11. oktobra. Tim Dacia Sandriders za sljedeću sezonu činiće tri vozila koja će biti povjerena iskusnim rally vozačima Sébastienu Loebu, Cristini Gutierrez Herrero i Nasseru Al-Attiyahu.

Datum objave: 31/01/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook