Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Dajak trka privukla veliku pažnju

Red Bull Dajak

Dajak trka privukla veliku pažnju

U Banjaluci na Vrbasu je održana trka Red Bull Dajaka koja je privukla veliku pažnju. Učestvovalo je 40 takmičara koji su se borili za titulu najboljeg dajakaša, a pratio ih je veliki broj gledalaca …

Veliki broj Banjalučana okupio se na gradskoj plaži kod Zelenog mosta na rijeci Vrbas, kako bi uživali u takmičenju u vožnji tradicionalnih dajak čamaca, koji su karakteristični za ovaj kraj. Ove godine u takmičenju je učestvovalo 40 takmičara, među kojima je bilo i nekoliko polaznika dajak radionice koju su organizovali članovi Dajak kluba Banja Luka. Oni koji su se najbolje pokazali na radionici dobili su priliku da učestvuju u takmičenju, a najbolji od njih na trci dobio je i prigodnu nagradu.

 

Red Bull Dajak trka se vozi po sistemu 4-cross: četiri takmičara startuju istovremeno, a najbolji prolazi u naredni krug. Cilj je što brže i bez grešaka preći stazu uzvodno i nizvodno, okrenuvši se oko bova postavljenih na polovini utrke. U konkurenciji muškaraca pobjednik je bio iskusni Andrej Zamolo, član Dajak kluba Banja Luka, a iza njega su odma bili Dragan Babić i Vekas Mašinović. Što se tiče rekreativaca najbolji je bio Đorđe Slijepac.

 

Ove godine vodostaj Vrbasa bio je viši nego prošle godine, što je omogućilo dajakašima da koriste cijelu širinu rijeke. Posebno interesantno bilo je ‘u gužvama’ na okretu oko ostrvca, gdje su se često znala istovremeno naći i po tri čamca. Vožnja dajaka, pored dobre tehnike i ravnoteže, zahtijeva i veliku snagu, ali dame su pokazale da ovaj šport nije rezervisan isključivo za muškarce. U konkurenciji žena borba se vodila između dvije takmičarke Anise Opardije i Taime Kršlak gdje je Opardija odnijela pobjedu. “Dajak čamac je jedna od tradicija grada na Vrbasu i na ovaj način se ta tradicija nastavlja i prenosi na nove generacije,” poručili su članovi Dajak kluba Banja Luka.

 

Okupljeni na gradskoj plaži, pored uzbudljivog takmičenja i navijanja za svoje favorite, mogli su uživati i u Beach partyju, na kojem je za dobru muziku i atmosferu zadužen bio DJ Nebs Jack.

Datum objave: 27/07/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook