Naslovna > Auto moto sport > Daniel Ricciardo se vratio, do kraja vozi za AlphaTauri

F1

Daniel Ricciardo se vratio, do kraja vozi za AlphaTauri

Harizmatični Australac Daniel Ricciardo od naredne trke Formule 1, koja se vozi na stazi Hungaroring u Mađarskoj, ponovo će imati status punopravnog F1 vozača...

Fanovi popularnog i zaista voljenog "Honey Badgera" bili su veoma srećni kada su u utorak videli Ricciarda u bolidu RB19, ekipe Oracle Red Bull Racing tokom Pirelijevog testa guma na stazi Silverstone. Istog dana su dobili još bolju vijest: zvanično je saopšteno da će Ricciardo od narednog trkačkog F1 vikenda, koji je na rasporedu od 21. do 23. jula na stazi Hungaroring, voziti za AlphaTauri na "posudbi" iz Oracle Red Bull Racinga. Australac će u bolidu AT04 zamijeniti Nycka de Vriesa te se tako vratiti na grid i ponovo se boriti za bodove. Šef Oracle Red Bull Racinga Christian Horner bio je impresioniran onim što je Ricciardo pokazao na stazi Silverstone tokom Pirelijevog testa: "Bilo je sjajno vidjeti da Daniel nije izgubio formu dok je bio daleko od trka. Ono što je radio u simulatoru, prenio je na stazu. Njegova vremena tokom testa guma bila su izuzetno konkurentna, vozio je zaista impresivno i zaista s uzbuđenjem čekamo da vidimo šta će mu ostatak sezone donijeti tokom posudbe u AlphaTauriju."

 

 

 


"Povratak" Australca u ekipu veseli i direktora AlphaTaurija Franza Tosta, koji smatra da će tim profitirati zahvaljujući iskusnom vozaču.  "Veoma sam zadovoljan što je Daniel ponovo u timu. Ne sumnjamo u njegova vozačke vještine, on većinu nas već poznaje, tako da će prilagođavanje biti lako i jednostavno. Tim će profitirati od njegovog iskustva, riječ je o vozaču koji ima osam pobjeda na trkama Formule 1. Zahvaljujem se Nycku de Vriesu na njegovom vrijednom doprinosu tokom perioda koji je proveo s ekipom i želim mu sve najbolje u budućnosti", kazao je Tost.

 

 

Kao što je poznato, Daniel je na kraju prošle godine napustio McLaren, a potom se vratio u Oracle Red Bull Racing za koji je ranije vozio u periodu između 2014. i 2018. godine, gdje je došao iz ekipe Toro Rosso, odnosno današnjeg AlphaTaurija. Međutim, ovog puta u "starom jatu" nije imao ulogu vozača na gridu, nego je postao rezervni vozač. Često je bio prisutan na trkama pružajući podršku ekipi, a istovremeno je radio izvanredan posao u simulatoru.

 

 

 

 

Vozački kvaliteti i iskustvo 34-godišnjeg Australca nisu upitni. U karijeri je vozio na 232 utrke, ostvario je osam pobjeda, 32 podijuma, tri pole positiona i 16 najbržih krugova, a osvojio je ukupno 1.311 bodova. Daniel je debitovao u Formuli 1 2011. godine na trci za Veliku nagradu Velike Britanije. Prvu pobjedu ostvario je 2014. godine u Kanadi, a posljednju u Italiji 2021. godine. Tokom svoje F1 karijere vozio je za HRT (2011.), Toro Rosso (2012. - 2013.), Red Bull Racing (2014. - 2018.), Renault (2019. - 2020.) i McLaren (2021. - 2022.). Svojim talentom i hrabrošću, Daniel je stekao reputaciju kao jedan od najcjenjenijih vozača u Formuli 1.

Datum objave: 17/07/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook