Naslovna > Vijesti > DBS Superlegger u ograničenom izdanju

Aston Martin

DBS Superlegger u ograničenom izdanju

Sigurno ste pogledali bar jedan film o čuvenom tajnom agentu, James Bondu. Ovaj serijal je prepun superautomobila, a čini se da je Aston Martin agentu 007 ipak omiljeni...

Prvi put se vozilo ovog proizvođača u Bondovoj misiji pojavljuje 1969. godine i to u filmu „On Her Majesty's Secret Service“, kada se agent našao za upravljačem modela DBS Superlegger. Aston je imao  glavnu ulogu u čitavom filmu, a neke od poznatih scena su potjera kroz saobraćajni miting, zimske oluje i posljednji trenuci u kojima je Bondova supruga upucana kroz vjetrobransko staklo. Kompanija je ove godine odlučila u čast 50 godina  od premijere pomenutog naslova napraviti limitiranu seriju od 50 primjeraka specijalne verzije Grand Tourera DBS Superleggera.

Iako neće imati mnogo zajedničkih dizajnerskih elemenata, novi automobil stiže u istoj boji kao njegov prethodnik od prije pet decenija, a tu su i posebni naplaci, redizajnirana maska hladnjaka, dodatni karbonski detalji i prateće oznake. Za pogon je zadužen standardni 5,2-litarski V12 biturbo motor koji preko osmostepenog automatskog mjenjača na zadnje točkove prenosi 725 KS i 900 Nm maksimalnog obrtnog momenta, zahvaljujući čemu će ovo vozilo do stotke stići za svega 3,4 sekunde uz maksimalnu brzinu od 340 km/h. Cijena, prava sitnica i iznosi 342.435 eura, ali bez obzira an to, ne sumnjamo da će svih pedeset primjeraka vrlo brzo pronaći svoje vlasnike.

Datum objave: 27/05/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook