Naslovna > Vijesti > Dizelašima odzvonilo u Njemačkoj?

Vijest

Dizelašima odzvonilo u Njemačkoj?

Evropske zemlje su uveliko podigle prašinu oko vozila sa dizel pogonskim jedinicama, po tom pitanju je posebno glasna Njemačka, pitanje je vremena kada će se odreći pojedinih dizelaša na svojim ulicama...

Njemci postaju sve rigorozniji kada su u pitanju vozila koja koriste dizel gorivo za pogon. Prije par mjeseci, gradovi u Njemačkoj su dobili dozvolu da zabrane upotrebu ovih vozila na svojim ulicama. Međutim, ovakva zabrana bi se mogla prenijeti i na Autoban, što će vjerovatno izazvati mnogo negodovanja i problema, ako ova odluka stupi na snagu. Ovog mjeseca su Gelzenkirhen i Esen dobili tu dozvolu, poput Kelna, Bona, Majnca, Štutgarta, Ahena, Frankfurta i Berlina, ali je ona proširena i van centra grada, na dijelove lokalnih autoputeva.

 


Ovakva odluka bi mogla da započne veliku pravnu bitku, a zabrane se razlikuju od grada do grada. Zabrana se u većini gradova odnosi na motore sa Euro 4 standardom, dok su Frankfurt i Berlin otišli korak dalje, pa će da zabrane i Euro 5 dizel. Ipak, ni tu nije sve drastično,  u prestonici Nemačke vlasnici Euro 5 dizela mogu u gradu da koriste najmanje 11 puteva. Vrijeme će pokazati šta će se desiti u praksi i da li će njemci uspjeti u realizaciji svog plana, te da li će se trend zabrane dizela zaista proširiti i van centra gradova, a ova činjenica je naročito zanimljiva, uzme li se u obzir ogromna mreža autoputeva i velika zastupljenost dizela u toj zemlji.

Datum objave: 22/11/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook