Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Do 2030. nastoje pobijediti Teslu na tržištu

Volkswagen ulaže 20 milijardi dolara u posao sa automobilskim baterijama

Do 2030. nastoje pobijediti Teslu na tržištu

Projekat baterijske ćelije predviđa izgradnju šest fabrika u Evropi, od kojih je Salzgitter "nacrt" za buduće standardizovane proizvodne pogone VW-a, i dvije u Sjevernoj Americi...

Volkswagen i njegovi partneri uložiće preko 20 milijardi evra u posao sa baterijama, otvarajući 20.000 radnih mjesta i ciljajući godišnju prodaju iznad 20 milijardi evra za 7 godina. Do 2030. godine nastoji pobijediti američkog rivala Teslu koji vodi na rastućem tržištu. VW-ova PowerCo jedinica će upravljati proizvodnjom baterija i istraživanjem od rudarstva do recikliranja, te projektima uključujući sisteme za skladištenje energije, rekao je proizvođač automobila na ceremoniji postavljanja temelja za svoju prvu evropsku fabriku baterija u Salzgitteru, u njemačkoj regiji Donja Saksonija.

 

 

 


"Budućnost mobilnosti ponovo će se praviti u Salzgitteru", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u četvrtak na otvaranju fabrike baterija. Naziv fabrike "SalzGiga" je znak za rivala Teslinoj "Gigafabrici" koja je nedavno otvorena u blizini Berlina. VW je rekao da će njegov projekat imati za cilj da pomogne kompaniji da sustigne i na kraju nadmaši Teslu.  "Ne tako davno, mnogi Nijemci su mislili: možemo nabaviti baterije iz Azije. Danas znamo za bolje" rekao je Šolc.

 

 

 

Volkswagen je u više navrata rekao da je stvaranje dovoljno baterija za napajanje svih automobila daleko najveći izazov prelaska na električna vozila, te je predstavio plan za izgradnju fabrika zajedničkog kapaciteta od 240 gigavat sati (GWh) do 2030. godine.

Datum objave: 08/07/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook