Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Dosadašnja reli akcija u Saudijskoj Arabiji

Rally Dakar 2023

Dosadašnja reli akcija u Saudijskoj Arabiji

Ostvaren je i hat-trick etapnih pobjeda za Red Bull Off-Road Junior Team USA by BFGoodrich zahvaljujući Amerikancu Guthrieju Jr. i suvozaču Kellonu Walchu. Dvojac je odnio pobjedu nakon nekoliko tijesnih trka protiv timskih kolega Seth Quintera/Dennis Zenz i vodećih Guillaume De Mevius/François Cazalet...

Uprkos lošim vremenskim uslovima tokom cijele sedmice, konvoj takmičara stigao je u Rijad u nedjelju. Loeb je osvojio etapnu pobjedu nakon što je Carlos Sainz dobio kaznu od pet minuta zbog prebrze vožnje, čime mu je oduzeto prvo mjesto. Međutim, branitelj naslova Al-Attiyah ostaje na pole positionu za osvajanje petog naslova u Dakaru dok se nalazi na vrhu poretka u kategoriji automobila. U trci motora, Kevin Benavides iz Red Bull KTM Factory Racinga uživao je u uspješnom danu i sada ima samo 13 sekundi zaostatka za vodstvom, dok su timski kolege Toby Price i Matthias Walkner obojica u Top 10. Benavides, 33, je rekao: “Počeo sam sa začelja i uhvatio momke naprijed nakon posljednjeg točenja goriva. Sada želim dati sve od sebe u drugoj sedmici.”

 

 

 


Guillaume De Mevius i suvozač François Cazalet u T3 klasi, zadržali su ukupno vodstvo u kategoriji, ali znaju da će biti pod pritiskom – kao što su bili tokom osme etape – od strane AJ Jonesa i timskog kolege Setha Quintera iz Red Bull Off-Road Junior Team USA by BFGoodrich. Takmičari su imali 24 sata za odmor, oporavak i podešavanje vozila za drugu sedmicu Dakara.  Dok je Sedma etapa bila otkazana za motore i quadove, nije bilo pauze za takmičare na četiri točka u borbi sa izazovnom rutom.

 

 

 

 

Nije bilo promjena na čelu automobilske trke budući da su branilac naslova Al-Attiyah i suvozač Mathieu Baumel imali prednost od više od sat vremena u odnosu na najbližeg konkurenta. Katarski vozač, je rekao: “Ovo stvarno nije bila laka etapa. Izgubili smo nekoliko minuta, ali smo se pobrinuli da se postavimo u dobru poziciju za dalje.” Bio je to još jedan dobar dan za Baciušku iz Red Bull Can-Am Factory Teama jer su Litvanac i njegov suvozač Oriol Mena osigurali pobjedu u trećoj etapi i sada su na vrhu ukupnog poretka T4.

Datum objave: 12/01/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook