Naslovna > Auto moto sport > Dostupna finalna epizoda Alfa Romeo dokumentarnog serijala „Iza scene“

„Monca, hram brzine“

Dostupna finalna epizoda Alfa Romeo dokumentarnog serijala „Iza scene“

Peta i finalna epizoda uzbudljive dokumentarne serije koja vodi javnost „iza scene“ Alfa Romeo F1 tima sada je dostupna na zvaničnim profilima brenda Alfa Romeo na društvenim mrežama i na YouTube kanalu...

Brend Alfa Romeo je objavio petu i posljednju epizodu svog digitalnog projekta "Monca - hram brzine" na svojim društvenim mrežama i YouTube kanalu. Ova zanimljiva dokumentarna serija, koja prati F1 tim Alfa Romeo u najpopularnijoj trci automobilizma, osvojila je srca ne samo ljubitelja moto-sporta, već i onih koji nisu upoznati sa ovim sportom, ali su radoznali. Posljednja epizoda će gledaocima pružiti uvid u ono što se dešava iza scene dok se tim takmiči na stazi. Serija se sastojala od pet uzbudljivih epizoda, pod nazivima "Prije nego što krenemo", "Povjerenje se stiče", "Skriveni oslonac" i "Mjerenje nemjerljivog", a sada je stigla do svog krajnjeg epiloga.

 

 

 


Petu epizodu dokumentarne serije "Monca - hram brzine" brenda Alfa Romeo predstavlja pravi omaž legendarnom međunarodnom turniru Formule 1 koji se održava na ovoj stazi. Monca je duhovna kuća brenda Alfa Romeo već preko 100 godina, a danas je poznata kao "Hram brzine", mjesto gdje su se održavali uzbudljivi sportski događaji koji su ispisali nezaboravna poglavlja u istoriji moto-sporta. Na ovoj stazi, Alfa Romeo je ostvarila svoju prvu pobjedu u istoriji Formule 1, 3. septembra 1950. godine, sa modelom Alfetta 158 koji je vozio Nino Farina. Tokom jednog vijeka razvoja društva i automobilizma, mnogi heroji trka poput Tacija Nuvolarija i Huana Manuela Fanđa doprinijeli su uzbudljivoj sportskoj tradiciji brenda Alfa Romeo.

 


Oni koji su imali priliku da testiraju svoje vozačke sposobnosti na Monci od 1922. godine tvrde da je to jedinstveno iskustvo u odnosu na sve druge staze. Monca je izuzetno brza i tehnički zahtjevna, što testira vozačeve sposobnosti i često dovodi do grešaka. Međutim, nije samo vozač onaj koji se suočava s izazovima - cijela ekipa inženjera i mehaničara mora da prilagodi konfiguraciju i podešavanje automobila. Razvoj i analiza podataka su izuzetno kompleksni, a podešavanja se vrše na licu mjesta, kako bi se vozač stavio u najbolju moguću poziciju za trku na stazi na kojoj akcija nikada ne prestaje. Na Monci je moguće prestići na različitim tačkama, dok se brzina približava svojim granicama i smjenjuje se s intenzivnim kočenjem.

 


Gran Pri Monce predstavlja jedinstvenu alhemiju između performansi na stazi i emocija koje budi kod publike na tribinama, što stvara neponovljivo iskustvo. Monca je živi muzej italijanskog automobilizma, a Alfa Romeo je na ovoj stazi ispisala najveće poglavlje u svojoj istoriji plemenitog italijanskog sportskog duha. Kristiano Fjorio, menadžer Alfa Romeo F1, opisao je seriju "Iza scene" kao uzbudljivu avanturu, a epizoda o Monci, njihovom duhovnom domu, predstavlja završetak ovog vrlo uspješnog projekta. Fjorio se zahvalio cijelom timu na profesionalnosti i izrazio zadovoljstvo što su uspjeli da približe F1 pit stopove publici koja nije stručna u ovoj oblasti. Šta je sljedeće za Alfa Romeo? Fjorio kaže da jedino što može reći jeste: "Ostanite s nama!"

Datum objave: 10/05/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook