Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Doživite najvišu planinu u Keniji očima wingsuitera

Red Bull

Doživite najvišu planinu u Keniji očima wingsuitera

Alvarez i Roman, Red Bull sportisti, su iz "ptičije perspektive" snimili kaleidoskopske padine planine, letjeli su iznad alpskih livada, područja bambusa, vriština, močvara i nekada snježnih stjenovitih vrhova...

Mount Kenya je poznat kao ugašeni stratovulkan i drugi najviši vrh u Africi. Nedavno su ga posjetili Sebastian Alvarez i Dani Roman tokom ljeta u wingsuit odijelima, demonstrirajući svoju hrabrost, avanturistički duh i vještine. Wingsuit letenje je adrenalinska varijacija skydivinga u kojoj wingsuteri lete brzinama između 200 i 240 km/h koristeći specijalna odjela sa mrežastim rukavima, a za siguran spust koriste padobrane. Ova vrsta letenja zahtijeva izuzetnu kontrolu tijela i ravnotežu i često se smatra najuzbudljivijim i najopasnijim vazdušnim sportom na svijetu.

 

 

 


Alvarezov i Romanov istorijski let bio je mnogo više od obične avanture. Nakon skoka iz helikoptera sa visine od oko 5.500 metara, njihov let ih je vodio kroz različite ekosisteme i znamenitosti, pružajući im nezaboravno iskustvo i jedinstven pogled na planinu Keniju. Ova dva pionira wingsuit letenja tokom svoje avanture postigli su brzinu od 230 km/h. Planina Kenija, koja se na Kikuyu jeziku naziva "Kirinyaga," što znači "planina bjeline," je istaknuti i legendarni vrh koji se nalazi 150 kilometara sjeverno-sjeveroistočno od Nairobija, glavnog grada Kenije. Njegova tri vrha, Batian, Nelion i Lenana, zajedno sa dolinama ispod njih, predstavljaju jedinstvene geološke karakteristike i izuzetnu biološku raznolikost. Vrh Batian se uzdiže na 5.199 metara nadmorske visine.

 


Tokom svog putovanja, Alvarez i Roman su prošli pored ikonskih znamenitosti, uključujući "Template's Gates," što im je omogućilo osvježavajući pogled na mirnu ljepotu jezera Michaelson, smještenog unutar nacionalnog parka. Svoj let su završili slijetanjem na savršenu obalu ovog jezera. Alvarez, bivši vojni pilot koji je postao senzacija u svijetu wingsuit letenja, ističe značaj leta u Keniji iz više razloga. Iako je ovaj let bio lični cilj za Alvareza i Romana, imao je dublje značenje, a to je privlačenje pažnje na kulturnu i simboličku važnost planine Mount Kenya, koja je 1997. godine proglašena mjestom UNESCO-ve Svjetske baštine. Takođe, predstavlja podsjećanje na globalni značaj očuvanja prirode i potrebu za odgovornim pustolovnim turizmom. Nekoliko autohtonih zajednica, uključujući narod Kikuyu, duboko poštuje ovu regiju kao prebivalište Ngaija, vrhovnog bića, čime je planina Kenija izuzetno sveto mjesto.

 


Treba napomenuti da se njihov nevjerovatni podvig podudario s proslavom 60. godišnjice, odnosno istorijskog trenutka kada je Kisoi Munyao postao prva osoba koja je postavila kenijsku zastavu na vrh planine Mount Kenya.

Datum objave: 21/09/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook