Naslovna > Automobili > Citroen > DS4 > DS5 i C4 Aircross predstavljeni u BiH
FOTO GALERIJA (39)

Citroen

DS5 i C4 Aircross predstavljeni u BiH

Citroen je u Bosni i Hercegovini, zvaničnom prezentacijom predstavio dva nova modela: luksuzni DS5 te mali SUV C4 Aircross

Citroen je u Bosni i Hercegovini, zvaničnom prezentacijom predstavio dva nova modela. Prvi je DS5, koji je na tržištu prisutan već dva mjeseca, ali je tek sada dobio zvaničnu premijeru.  Kao i prethodni DS modeli i DS5 se odlikuje posebnim stilom te visokim nivoom opreme i izuzetno kvalitetnom izradom i materijalima.

 

Baš kao i prethodna dva DS modela i novi, DS5 Citroenu treba donijeti popularizaciju, a ne povećati prodaju. No i brojke o prodaji ovih modela idu u prilog francuskom proizvođaču, s obzirom da je do sada prodati 135.000 modela DS3 a zanimljivo je da je više od polovine prodatih primjeraka našlo kupce među osobama koji do tada nisu vozili Citroenova vozila. DS5 je model koji je nastao na konceptu  C Sport Lounge iz 2005. godine, te je u odnosu na Citroen C, kraći i uži ali i osjetno viši. Za DS5 Citroen je ponudio dva benzinska, dva dizelska motora i jedan hibridni pogon.

 

Osnovni model je tako pogonjen turbobenzinskim 1,6 THP motorom snage 156 KS koji uz paket opreme Chic do registracije košta 53.949 KM do registracije. Najskuplji benzinski DS5 je model Sport Chic sa istim 1,6 THP motorom ali u verziji sa 200 KS, a koji do registracije košta 72.160 KM. Osnovni dizelski DS5 predstavlja model Chic e-HDi sa 112 KS koji u BiH do registracije košta 52.995 KM, dok je najskuplji dizelski model opremljen paketom opreme Sport Chic, automatskim mjenjačem sa šest stepeni prenosa i sa HDi motorom od 163 KS do registracije košta 72.065 KM. Pored ovih modela u ponudi je dostupan i hibridni model sa  200 KS i pogonom na sve točkove . Sa paketom opreme Chic do registracije u BiH hibridni DS5 košta 68.727 KM, dok će najskuplji hibridni model dolaziti uz paket opreme Sport Chic i koštaće 81.505 KM.

 

 

Pored predstavljanja modela DS5, Citroen je na tržište Bosne i Hercegovine uveo još jedan model. Riječ je o C4 Aircrossu, koji je u našu zemlju stigao mnogo prije nego na neka druga europska tržišta.  C4 Aircross je čistokrvno SUV vozilo koje korijene vuče iz veoma uspješnog kompakta francuskog proizvođača. Automobil ima isto međusovinsko rastojanje kao C Crosser, ali je ostalim dimenzijama kompaktniji, no i pored toga nudi obilje prostora, pogotovo u prtljažniku koji nudi 440 litra. Zanimljivo je da je Citroen ovaj model razvio zajedno u saradnji s Mitsubishijem, te će se u ponudi naći i jedan motor sa potpisom proizvođača sa istoka.  C4 Aircross je moguće dobiti i kombinaciji sa pogonom na prednje ili sve točkove gdje su moguća tri načina vožnje: 2WD, 4WD ili LOCK. Također, osnovni motor u ponudi je 1,6-litarski benzinac sa 117 KS koji je dostupan isključivo sa pogonom na prednje točkove, i koji u osnovnom nivou opreme Atracttion do registracije košta 47.763 KM. Osnovni dizelski model s 115 KS, pogonom na prednje točkove i opremom Atracttion do registracije košta 52.368 KM, dok je najpristupačniji C4 Aircross s pogonom na sve točkove i ovim motorom dostupan za cijenu od 56.974 KM. Najluksuzniji i najsnažniji model u ponudi je C4 Aircross Exclusive sa dizelskim motorom od 150 KS i pogonom na sve točkove koji košta 69.912 KM.Plan Citroena je da u Bosni i Herceogovini proda oko 10 jedinica C4 Aircrosa te nekoliko modela više luksuznog DS5.

 

Datum objave: 13/06/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook