Naslovna > Hennesey > Venom > Dugo očekivana otrovnica

Hennessey Venom F5

Dugo očekivana otrovnica

Hennessey Venom F5 je prvi put najavljen još 2014. godine, kompanija je najavila početak proizvodnje u toku ove godine, a sada je i objavljeno u kom mjesecu možemo očekivati izlazak na tržište...

Teaser objavljen na službenoj Facebook stranici Hennessey Performance najavljuje izlazak modela Venom F5 u novembru ove godine. Ovo se poklapa sa originalnim planom kompanije prema kojem je proizvodnja trebala biti pokrenuta prošle godine, a finalni proizvod prezentovan tokom ove godine.

 

 

 

 

Prema fragmentima sa teaser fotografija može se zaključiti da su za izradu modela Venom F5 obilno korištena karbonska vlakna kako bi se uštedilo na masi vozila. Monokok karoserija vozila je izrađena od karbonskih vlakana što objašnjava cijenu od oko 1.401.223 eura po jedinici ovog hiperautomobila. Hennesey je takođe najavio da će vozilo imati težinu od 1.360 kilograma sa kojeficijentom trenja od 0.33.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kao što je već do sada isticano, Venom F5 je konstruisan kao najbrži automobil ove kompanije koji bi trebao razvijati maksimalnu brzinu od 500 km/h. Ovo bi trebao omogućiti ogromni 7,6-litarski twin-turbo V8 agregat koji isporučuje 1620 KS pri 1762 Nn obrtnog momenta iz aluminijumskog bloka sa čeličnim ležištima cilindara.

 

 

 

 

 

 

Samo 24 jedinice Hennessey Venom F5 će biti izrađene, od toga 12 je namijenjeno za tržište SAD dok će ostali primjerci biti raspoređeni na tržišta širom svijeta.

Datum objave: 20/07/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook