Naslovna > Automobili > Alfa Romeo > Stradale > Dugo očekivani italijanski supersportski dvosjed

Alfa Romeo 33 Stradale

Dugo očekivani italijanski supersportski dvosjed

Imenovan po čuvenom modelu sličnog koncepta iz šezdesetih godina, šarmantni Alfa Romeo 33 Stradale dolazi sa dvije različite opcije pogonskog sklopa... i već je rasprodat...

Alfa Romeo 8C je bio posljednji model super sportskog automobila koji je čuvena italijanska automobilska kompanija proizvodila od 2007. do 2010. godine, sa svega 500 proizvedenih primjeraka. Nakon dužeg perioda tišine, Alfa Romeo je predstavila novi super sportski dvosjed, koji nije nasljednik modela 8C. Umjesto toga, za inspiraciju ovog numerički ograničenog dvosjeda poslužio je legendarni model 33 Stradale. Trenutni model je podstaknut istoimenim automobilom iz šezdesetih godina, koji je baziran na trkačkoj verziji Tipo 33 i proizveden je u svega 18 primjeraka. Novi model 33 Stradale će biti ručno montiran od strane stručnjaka u italijanskoj kompaniji Carrozzeria Touring Superleggera. Oni su bili odgovorni i za montažu egzotičnog modela Giulia SWB Zagato. Za entuzijaste koji nisu uspjeli da obezbijede jedan od samo 33 planirana primjerka ovog Alfinog dragulja, dobra vijest je izjava prvog čoveka milanske kompanije, koji je potvrdio da 33 Stradale neće biti posljednji super sportski model koji ćemo vidjeti od Alfa Romea.

 

 

 


Na premijeri je otkriveno da će Alfa Romeo 33 Stradale biti dostupan sa trolitarskim biturbo V6 motorom, koji nije preuzet iz Maserati MC20, već predstavlja evoluciju poznatog 2,9-litarskog motora koji je već prisutan u najsnažnijoj verziji Giulia GTA. U okviru Stradale modela, ovaj motor proizvodi više od 620 konjskih snaga, a za prenos snage na zadnju osovinu brine ZF-ov 8-stepeni automatski mjenjač sa dva kvačila. Ova kombinacija omogućava postizanje brzine od 333 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od tri sekunde. U iznenađujućem obrtu, osim bučnog centralno smještenog benzinskog motora, takođe je ponuđena i verzija sa čisto električnim pogonom. Tri elektromotora zajedno isporučuju 750 konjskih snaga i 1.350 Nm obrtnog momenta. Performanse ovog električnog modela ostaju identične onima sa V6 motorom. Kapacitet baterije omogućava autonomiju od 450 kilometara.

 


Alfa Romeo 33 Stradale dolazi sa dvije unutrašnje opcije za opremanje (Tributo i Alfa Corse) i bezbroj mogućnosti za personalizaciju karoserije. U skladu sa time, kompanija je objavila da će svaki od 33 proizvedena primjerka ovog karbonsko-aluminijskog dragulja biti potpuno jedinstven. Iako nije otkrivena tačna cijena ovog modela, probrano društvo koje je imalo priliku da vidi automobil prije zvanične premijere, vjerovatno je izdvojilo značajna sredstva za ovaj ekskluzivni automobil.

 

Datum objave: 31/08/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook