Naslovna > Vijesti > Dvoboj Archa i Bonhomea

Red Bull Air Race Teksas

Dvoboj Archa i Bonhomea

Nakon Abu Dhabija, Rovinja, Putrajaye, Gdinije i Ascota, Red Bull Air Race šampionat seli se na tlo SAD-a, tačnije u Teksas, gdje će 7. Septembra najbolji piloti još jednom odmjeriti snage.

Da je kojim slučajem u Ascotu Hannes Arch došao do pobjede uz loš rezulat Paula Bonhomea, u Teksasu bi Austrijanac mogao potvrditi naslov prvaka. Međutim, prošla utrka u Ascotu ponovo je donijela rezultatsku neizvjesnost na samom vrhu u ukupnom poretku. I dalje je prvi Hannes Arch sa 43 boda, ali odmah iza njega sa 41 bodom je njegov glavni konkurent ove sezone Paul Bonhome.

 

Sa treće pozicije svoju šansu će na preostale tri utrke tražiti i veteran Nigel Lamb, koji sada ima 35 bodova, ali i dobru formu. Naime, Lamb je na posljednje tri utrke bio na podijumu, sa jednim prvim i dva druga mjesta, pa neće biti iznenađenje ako Britanac i u Teksasu odveze na visokom nivou.  Matt Hall i Pete McLead su trenutn na četvrtom i petom mjestu u ukupnom poretku, no njihova trenutna forma im ne garantuje neki dobar rezultat u Teksasu, s obzirom da su svoje poene osvajali na početku prvenstva u Abu Dhabiju i Rovinju. Više šanse od njih dvojice ima Francuz Nicolas Ivanoff, koji je prošlu utrku u Ascotu odvezao bez greške. Neće biti iznenađenje ako i Japanac  Yoshihide Muroya dođe do većeg broja bodova u Teksasu.

 


No, u Teksasu će se voditi pravi mali rat između Archa i Bonhomea. Sudeći po dosadašnjim utrkama neće nas iznenaditi ako ovaj dvocaj zauzme prvo i drugo mjesto. Tako je bilo na početku sezone u Abu Dhabiju, kada je Bonhome bio prvi a Arch drugi. No u Rovinju stvari su se okrenule pa je Arch bio prvi a Bonhome drugi. U Putrajayi je Arch došao do drugog mjesta, a tada je Bonhome bio tek peti. Britanac je bio peti i u Poljskoj, a Arch je tada bio prvi. U tom momentu, pred utrku u Ascotu Arch je imao veliku prednost, no Bonhome je slavio u Velikoj Britaniji a Austrijanac je zauzeo tek osmo mjesto, što nas je dovelo do trenutne bodovne razlike od dva poena između ova dva vozača.Utrka u Teksasu vozi se 7 septembra, a nakon nje na rasporedu je još jedna utrka u SAD-u, ona u Las Vegasu, nakon čega će se održati i poslednje ovogodišnje takmičenje na  Red Bull Rignu u Austriji. 

Datum objave: 22/08/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook