Naslovna > Automobili > Peugeot > 408 > Dvocifren rast u skoro svim evropskim zemljama

Stellantis počinje 2024. sa ogromnim skokom naprijed

Dvocifren rast u skoro svim evropskim zemljama

Stellantis premašuje pozitivan trend iz 2023. na evropskom (EU29) rangiranju ukupne prodaje na tržištu, rastući u januaru i po tržišnom udjelu (19,7%, + 0,9 procentnih poena u odnosu na prošlu godinu) i po količinama (+17,6%)...

U prvom mjesecu ove godine, Stellantis je potvrdio pozitivan trend u prodaji koji je započeo rastom tokom 2023. U EU29 regionu, Stellantis je zabilježio povećanje prodaje (putnička i komercijalna vozila) od 17,6% u januaru u poređenju sa prethodnom godinom, što odgovara tržišnom udjelu od 19,7%. To je povećanje od 0,9 procentnih poena u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Posebno se ističu Njemačka sa impresivnim porastom prodaje od 61% i Velika Britanija sa rastom od preko 27%. U Francuskoj, zahvaljujući uspjehu nacionalne kampanje za promociju socijalnog lizinga, Stellantis je lider na tržištu sa rastom od 19%, što predstavlja udvostručenje tržišta. U Italiji, Stellantis je zabilježio porast od 14,1% (putnička i komercijalna vozila) u poređenju sa prethodnom godinom, potvrđujući svoju ulogu tržišnog lidera. Šest Stellantisovih modela plasiralo se među prvih deset, uključujući popularni FIAT Panda na prvom mjestu. Značajan rast prodaje zabilježen je i u Holandiji i Portugalu, gdje Stellantis drži vodeću poziciju, kao i u drugim evropskim zemljama gdje posluje u partnerstvu sa uvoznicima, kao što su Švajcarska, Švedska i Češka Republika. Irska i Norveška su takođe imale zapažen rast prodaje u januaru, sa povećanjem od 57,7% i 103,5% respektivno.

 


Poslovna jedinica Stellantis Pro One Commercial Vehicles, koja nudi širok asortiman profesionalnih vozila različitih energetskih tipova, bilježi brži rast od ukupnog tržišta u januaru i konsoliduje tržišni udio od 31,1%, sa povećanjem obima od +20,6% i povećanjem udjelu od +1,8 procentnih poena u poređenju sa prethodnom godinom. Na tržištu električnih vozila (putničkih i komercijalnih vozila), Stellantis ubrzano raste, ostvarujući povećanje od 20% u odnosu na prethodnu godinu, te osvaja 13,7% tržišnog udjela u Evropi. Stellantis je lider u različitim segmentima električnih vozila, što predstavlja pozitivan napredak u odnosu na četvrti kvartal 2023. Obim i tržišni udio električnih vozila stalno rastu sa dvocifrenim stopama rasta u gotovo svim zemljama, što je Stellantisu donijelo poziciju na podijumu na nekoliko velikih evropskih tržišta. U januaru, poslovanje Stellantisa u oblasti komercijalnih vozila u Evropi ostvaruje tržišni udio od 29% u segmentu električnih vozila, što je gotovo 2 procentna poena više u poređenju sa decembrom 2023.

 


Brendovi Stellantis-a su započeli 2024. godinu snažnim tempom, pri čemu su Citroen i Peugeot ostvarili rast od 23%, odnosno 23,7%. Alfa Romeo je zabilježila rast od 14,6%, Jeep od 21,4%, Lancia od 9,3%, a Opel/Vauxhall čak 35,9%. Takođe, Fiat, Opel/Vauxhall i Peugeot su ostvarili rast u segmentu potpuno električnih vozila (putničkih i komercijalnih vozila). S uvođenjem nekoliko novih modela tokom 2024. godine, Stellantis planira da do kraja godine udvostruči svoju ponudu potpuno električnih modela u Evropi. Kroz svoj strateški plan "Dare Forward 2030", kompanija ostaje fokusirana na inovacije, održivost i pružanje vrijednosti svojim interesnim grupama.

Datum objave: 16/02/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook