Naslovna > Automobili > Citroen > C3 > Ekologija se već danas isplati

Citroen Go Green

Ekologija se već danas isplati

Na mnogo svojih modela, Citroen nudi i mikrohibridnu tehnologiju e-HDi i sa sustavom Stop&Start, što također rezultira nižom potrošnjom i emisijom za 15 %. Na primjer, novi Citroën C3 korištenjem te tehnologije može emitirati samo 87 g/km CO2, što je među najnižim rezultatima u klasi...

Marka Citroen smjestila se u sam vrh proizvođača automobila u pogledu niske emisije ispušnih plinova, s prosječnom emisijom od samo 123,9  g/km CO2.

 

Da se ekologija već danas isplati, marka Citroen dokazuje nudeći gamu modela i motorizacija s vrlo niskom emisijom ispušnih plinova, što već danas pomaže u očuvanju okoline i smanjenju potrošnje goriva te će sutra biti za kupce još bitnije nakon stupanja na snagu novog obračuna trošarina.

 

Ekološka učinkovitost marke Citroen ne očituje se samo u ponudi hibridnog dizela i električnog automobila C-Zero, već i u novim ekološki učinkovitim motorima kao što su PureTech motori, lansirani uz novi Citroën C3, koji je upravo u maju stigao na hrvatsko tržište. Radi se o novoj generaciji trocilindarskih motora od 1,0 i 1,2 litre, štedljivim u potrošnji i emisijama, koje su smanjene za 25 %. Kako bi se smanjila masa, dobilo na kompaktnosti, optimiralo sagorijevanje i smanjilo trenje, pri izradi nove generacije motora bila su prijavljena 52 patenta. Sve to bilo je u cilju smanjenja potrošnje goriva i ispuštanja stakleničnih plinova, uz istodobno povećanje brzine odziva.

 

Na mnogo svojih modela, Citroen nudi i mikrohibridnu tehnologiju e-HDi i sa sustavom Stop&Start, što takođe rezultira nižom potrošnjom i emisijom za 15 %. Na primjer, novi Citroën C3 korištenjem te tehnologije može emitirati samo 87 g/km CO2, što je među najnižim rezultatima u klasi.

 

Marka Citroen, kojoj je briga za okolinu važan dio globalne strategije, u svojoj ponudi ima i model DS5 s inovativnom tehnologijom hibridnog dizela. HYbrid4 tehnologija spaja dizelski HDi i električni motor s ciljem smanjenja potrošnje i emisije za 35 %. Ali to nije sve : DS5 nudi i pogon na sva 4 točka, ukupnu snagu od 200 ks.

 

Marka Citroen jedna je od rijetkih koja u svojoj ponudi na hrvatskom tržištu ima i električni automobil Citroën. C-Zero, koji koristi Full Electric tehnologiju, koja omogućava jednostavnu i smirujuću vožnju uz visok nivo udobnosti i sigurnosti, a sve uz 0 % emisije štetnih plinova. Tih, živahan i upravljiv, performantan zahvaljujući svom električnom motoru koji razvija 47 kW (64 ks), ovo kompaktno gradsko vozilo od 3,48 m, može primiti četiri putnika.

 

I ZA BUDUĆNOST…

 

Od 2016. godine na nekim modelima Citroen pojavit će se i Hybrid Air tehnologija, koja kombinira benzinsko gorivo s komprimiranim zrakom u potpuno hibridnoj varijanti. Ova tehnologija je ključni korak prema ciljanoj potrošnji od 2 l/100 km, značajnoj vrijednosti koja će postati masovna zbog svoje jednostavnosti, trajnosti i međunarodnog karaktera. Osim toga, marka Citroen već priprema i novu tehnologiju Blue HDi, koja će udovoljavati Euro 6 normama, uz zadržavanje prednosti dizelskih motorizacija u pogledu niskih emisija štetnih plinova.

                                      

Datum objave: 09/05/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook