Naslovna > Automobili > Toyota > Mirai > Ekološko vozilo pape Franje

Toyota Mirai

Ekološko vozilo pape Franje

Specijalno modifikovana Toyota Mirai biće novi papamobil sa povišenjim zadnjim sjedištima i pozlaćenim oznakama...

Toyota i Japanska katolička biskupska konferencija su se udružili, kako bi poglavaru rimokatoličke crkve papi Franji dodijelili novo vozilo za ovu priliku. Zadnji vatikanski papamobil se bazira na Toyoti Mirai sa pogonom na vodonik, za koju vatikanska država tvrdi da podržava papinu zabrinutost oko klimatskih promjena. Kao i svaki papamobil prije nje, ova Toyota Mirai ima nekoliko izmjena koja zadovoljavaju potrebe rimokatoličkog poglavara. Najuočljiviji je radizajn zadnjeg dijela sa povišenim sjedištem i sigurnosnim kavezom koji omogućava vjernicima da vide poglavara crkve za vrijeme njegovih javnih nastupa.

 

 

Tu je i LED sistem rasvjete, zastave Vatikana na prednjim krilima, nekoliko pozlaćenih oznaka i praktične stepenice na zadnjim vratima vozila kako bi papa Franjo imao jednostavan ulazak u kavez.

 

Toyotu Mirai pokreće električni motor od 155 KS koga napaja vodonik-električni generator. Kompanija tvrdi kako pogonski sklop omogućava autonomiju od 500 kilometara, a pošto pogon generiše električnu energiju kombinujući vodonik sa vazduhom nusprodukt ovakvog rada je – obična voda.

Datum objave: 12/10/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook