Naslovna > Vijesti > Ekskluzivno šesta generacijaCorse

Opel

Ekskluzivno šesta generacijaCorse

Pred više od 350 specijalizovanih automobilskih novinara iz cijelog svijeta među kojima je bila i naša ekipa, u nekadašnjem proizvodnom a danas promotivnom kompleksu, u okviru Opelove fabrike Rüsselsheimu, njemački proizvođač pretpremijerno je predstavio novu generaciju Corse...

Zvanična, velika i za javnost glamurozna svjetska premijera nove Corse održaće se na septembarskom sajmu automobila u Frankfurtu kada će Opel otkriti i sve adute sa kojima novi automobil raspolaže, dok je naša ekipa dobila priliku da zajedno sa 350 kolega iz cijelog svijeta prisustvuju prvoj statičnoj prezentaciji u krugu fabrike u Rüsselsheimu. Podsjećamo da je za 37 godini koliko je prisutna na tržištu Corsa proizvedena u više od 14 miliona primjeraka što ju danas čini jednim od najpopularnijih i najvažnijih Opelovih modela svih vremena.

 


Za razvoj šeste generacije Opel Corse upotrijebljena je potpuno nova modularna CMP platfoma (Common Modular Platform), osim što je omogućila dimenzijsku redefiniciju Opelovog automobila i primjenu drugačijih dizajnerskih standarda nova platforma je donijela i mnogobrojna tehnološka pogonska unapređenja. Prvo od njih posebno je naglašeno tokom Rüsselsheimske pretpremijere, a ogleda se u činjenici da će šesta generacija sada biti dostupna u potpuno električnom Corsa-e izdanju. Za pogon Corse-e zadužen je jedan električni motor koji raspolaže sa 136 KS (100 kW) i 260 Nm obrtnog momenta. Veoma zanimljivi pogonski sklop, koji snagu prenosi na prednje točkove i prema aktuelnom WLTP standardu za mjerenje prosječne potrošnje i autonomije ima mogućnost da sa jednim punjenjem 50 kWh baterije prevali čak 330 kilometara. Vozačima će na raspolaganju biti tri, elektronski podesiva režima vožnje: Normal, Eco i Sport, koji najbolje sugerištu sa koliko širokim rasponom dinamičkih mogućnosti raspolaže novi automobil. Ova konstatacija podržana je i deklarisanim performansma odnosno ubrzanjem od 0 do 50 km/h za samo 2,8 sekundi, dok je za dostizanje 100 km/h potrebno osam. I jedan i drugi rezultat sugerišu da će električna Corsa biti najbrža tamo gdje je to najpotrebnije – u urbanim sredinama. Da će biti i veoma funkcionalna i upotrebljiva sugeriše i podatak da je na brzom punjaču, za čiju nabavku će Opel svim kupcima Corse omogućiti određene pogodnosti, 80% kapaciteta baterije moguće dostići za samo 30 minuta. Na standardnoj kućnoj instalaciji proces punjenja će teći sporije, ali i on je prema Opelu u skladu sa svakodnevnim potrebama stanovnika urbanih sredina.


Više detalja o standardnim benzinskim i dizelskim pogonskim rješenjima Opel će objaviti u okviru najavljene frankfurtske premijere. Ono što je potvrđeno tokom pretpremijere u Rüsselsheimu su ulazne cijene za električni model. Najpovoljnija verzija Corse-e na domaćem njemačkom tržištu biće dostupna za 29.990 eura.

 

Datum objave: 08/06/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook