Naslovna > Vijesti > Elegantni koncept stiže 30. marta

Lexus

Elegantni koncept stiže 30. marta

Lexus je još jednom uoči debija najavio novi konceptni automobil, sa kojim je ovoga puta djelimično prikazana bočna silueta, te nekoliko pojedinosti prednjeg i zadnjeg dijela...

Vjetar promjena duva u automobilskom svijetu, jer mnogi proizvođači automobila prolaze kroz transformacije korporativnog identiteta. Neki mijenjaju logotipe, dok drugi smišljaju nove slogane, ali gotovo svima je zajedničko jedno, a to je elektrifikacija. Čini se da u tom smijeru ide i Lexus, koji sa teaserom novog koncepta nagovještava transformaciju brenda stavljajući električne automobile u centar interesovanja. Koncept je najavljen najprije početkom februara, a sada je opet tu i otkriva sjenkovitu kombinaciju fotografije i videa. Toyotina luksuzna divizija skriva sve detalje, ali nakon softverske korekcije osvjetljenja, više dizajnerskih detalja je dostupno. Čini se da se radi o podignutom automobilu, sa siluetom nalik SUV-u, ali tu je i krovna linija koja nazad naglo pada za elegantniji profil.

 

 


Iako ne postoje vidljivi izrezi vrata, potencijalna serijska verzija vjerovatno bi imala petero vrata, jer će se raditi o poprilično velikom automobilu. Vidljivi su osvjetljeni logotip naprijed i natpis Lexus na vratima prtljažnika, a zanimljivi su i prevjesi koji nisu tako mali, što sugeriše da se ne radi o platformi koja je namijenjena isključivo za električne automobile nego bi se tu mogli naći i oni sa SUS motorima. U osnovi Lexusovog novog koncepta naći će se prethodno najavljeni Direct4 pogonski sklop namijenjen EV-ovima i hibridima. Prvobitno najavljen u decembru 2020. godine, Direct4 će biti prikazan u onome što Lexus naziva ,,novi BEV koncept dizajna“ i to 30. marta ove godine.

Datum objave: 24/03/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook