Naslovna > Automobili > Renault > 5 Prototype > Električna verzija legendarnog modela debituje u Ženevi

Renault 5

Električna verzija legendarnog modela debituje u Ženevi

Premijera serijske verzije dugoočekivanog legendarnog Renaulta 5 u električnom izdanju zakazana je za kraj februara na ženevskom sajmu automobila. Ovaj model će se proizvoditi u Francuskoj, tačnije u pogonima nove divizije za električna vozila pod imenom Ampere. Očekuje se da će cijena ovog električnog vozila iznositi oko 25.000 evra...

Električni Renault 5 prvi put je predstavljen kao koncept 2021. godine, s jasnim vizuelnim podsjećanjem na originalni Renault 5 - ikonu evropskih puteva koja je pronašla put do više od osam miliona vlasnika u periodu od 1972. do 1996. godine. Baterijski model Renault 5 zadržava retro dizajn, ističući se kao pristupačna opcija na tržištu električnih vozila. Prema riječima izvršnog direktora Renaulta, Luca de Mea, premijera novog Renaulta 5 zakazana je za Sajam automobila u Ženevi, koji će se održati od 26. februara do 3. marta naredne godine. Očekuje se da će ovaj električni model koštati oko 25.000 evra i imati autonomiju do 400 kilometara.

 

 

 


Francuski model će se proizvoditi na sjeveru Francuske u Renaultovom kompleksu ElectriCity, koristeći CMF-B EV arhitekturu prilagođenu vozilima gradske klase s baterijom smještenom u podnicu. Električni Renault 5 će preuzeti ulogu trenutnog modela Zoe u Renaultovoj liniji vozila. Kompanija najavljuje da će troškovi proizvodnje biti 30% niži u odnosu na Zoe, budući da je 70% komponenti platforme identično onima koje se koriste na postojećoj arhitekturi modela Clio i Captur. Nakon lansiranja Renaulta 5, planira se još jedan električni retro model do 2025. godine, a riječ je o kultnom Renaultu 4, koji će takođe koristiti platformu AmpR Small.

 


Renault je jedini veliki evropski proizvođač automobila koji se u potpunosti posvećuje Ženevskom sajmu automobila, koji zbog pandemije Covid-19 nije održavan od 2019. godine. Planira se da će između 30 i 40 automobilskih brendova prisustvovati sajmu naredne godine, iako će potpuni popis izlagača biti objavljen otprilike mjesec dana prije početka sajma. Neki od njemačkih proizvođača automobila, poput BMW-a i Audija, već su najavili da će preskočiti učešće na sajmu.

Datum objave: 24/11/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook