Naslovna > Automobili > Maserati > GranCabrio > Električni kabriolet sa 830 konjskih snaga

Maserati GranCabrio Folgore

Električni kabriolet sa 830 konjskih snaga

Električni GranTurismo Folgore pokreću tri električna motora, jedan je smješten naprijed, a dva pozadi...

Nakon nedavne premijere novog GranTurismo Coupe-a, Maserati je 29. februara ove godine predstavio i njegovu otvorenu verziju pod nazivom GranCabrio. Ovaj model pokreće 3,0-litarski bi-turbo Nettuno V6 motor sa impresivnom snagom od 405 kW/550 KS i obrtnim momentom od 650 Nm. Sada stiže nova verzija ovog modela - električni GranCabrio Folgore. Nova GranCabrio predstavlja sljedeće poglavlje u istoriji ovog prestižnog brenda, nastavljajući tradiciju prestiža i inovacija karakterističnih za Maserati. Dizajniran da ispuni očekivanja najzahtjevnijih entuzijasta, novi GranCabrio spaja eleganciju, performanse i najsavremeniju tehnologiju. Putnički prostor je pažljivo dizajniran kako bi pružio optimalnu udobnost tokom dugih putovanja, čineći svako putovanje nezaboravnim iskustvom.

 

 

 


Dizajn eksterijera odražava Maseratijevu stilsku filozofiju, sjedinjujući klasične linije i harmonične proporcije sa modernim detaljima i vrhunskim materijalima. Meki krov, koji se automatski može smjestiti u prtljažnik za svega 14 sekundi čak i pri brzinama do 50 km/h, ističe eleganciju i funkcionalnost dizajna, pružajući dovoljno prostora za četiri putnika. Pažnja posvećena detaljima proširuje se i na enterijer, gdje se prepoznatljivo umijeće proizvođača iz Modene ističe kroz hrabri, ali suptilan luksuz. Karakteristična ravnoteža kontrasta dodatno je naglašena visokokvalitetnim materijalima i izuzetnom završnom obradom, stvarajući tako prijatan i sofisticiran ambijent.

 


Maserati GranCabrio se ističe i po svojim naprednim sistemima infotainmenta i pomoći u vožnji, koji garantuju visok nivo bezbjednosti i zabave. Uključeni su glasovni asistent koji odgovara na komandu "Hey Maserati" u multimedijalnom sistemu Maserati Intelligent Assistant (MIA), bežično povezivanje za Apple CarPlay, Android Auto i Baidu CarLife, kao i usluga Maserati Connect. Dodatno, standardni sistemi grijanja za vrat (izduvava topli vazduh kroz naslon prednjih sjedišta) i zaštitnik od vetra doprinose daljem poboljšanju udobnosti vožnje, čineći GranCabrio savršenim izborom za svako godišnje doba. Dimenzije novog Maserati GranCabrio su dužina od 4966 mm, širina od 2113 mm, visina od 1365 mm, uz međuosovinsko rastojanje od 2929 mm.

 


Točkovi dolaze u veličinama od 20 i 21 inča, dostupni u šest različitih dizajna, dok je meki krov dostupan u pet boja. Što se tiče boja karoserije, Maserati GranCabrio nudi šest opcija: Bianco Astro, Nero Assoluto, Blu Modena, Green metallic, Grigio Incognito i Grigio Maratea Matte. Osim toga, postoji i 26 specijalnih boja koje su dostupne u okviru Maserati Fuoriserie programa. GranCabrio Folgore takođe dolazi s sjajno crnim detaljima, uključujući umetke rešetke, splitere, ručice vrata i detalje oko stakala.

 


Električni GranCabrio Folgore pokreću tri električna motora, od kojih je jedan smješten naprijed, dok su dva nazad. Ovaj impresivni pogonski sklop razvija snagu od 560 kW/761 KS i obrtni moment od 1350 Nm (u MaxBoost modu privremeno se može povećati na 610 kW/830 KS). Snabdijeva ga baterija kapaciteta 92,5 kWh u obliku slova T. Procijenjeni domet između punjenja je između 419 i 447 km, dok arhitektura automobila sa 800 volti omogućava brzo punjenje od 20 do 80 procenata u svega 18 minuta. GranCabrio Folgore ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 2,8 sekundi, dok mu je najveća brzina 290 km/h. Očekivana cijena za GranCabrio Folgore na britanskom tržištu iznosi oko 185.000 funti.

Datum objave: 16/04/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook