Naslovna > Automobili > Peugeot > 3008 > Električni kupe SUV sa 700 km dometa

Peugeot 3008

Električni kupe SUV sa 700 km dometa

Novi 3008 gabaritima će ostati na nivou aktulenog modela (4,45m dužina, 2,68m međuosovinski razmak), no za precizne detalje ćemo morati sačekati službenu premijeru...

Francuski proizvođač automobila Peugeot objavio je prve fotografije nove generacije modela 3008. Električni SUV, sa nultim emisijama, će zvanično biti predstavljen u utorak, 12. septembra. Prema dostupnim informacijama, jedna od dvije baterije će biti isporučena od strane kineskog proizvođača BYD, a takođe će biti dostupne i hibridne varijante. Peugeot je objavio slike spoljašnjeg izgleda svog električnog SUV-a kako bi oduševio svoje obožavaoce, a na fotografijama se vidi da novi E-3008 ima ažuriran dizajnerski jezik sa uskim prednjim svjetlima, prepoznatljivim trostrukim dnevnim svjetlima, djelimično prekrivenom prednjom maskom, futurističkim točkovima i crnim krovom.

 

 

 


Peugeot je ranije objavio slike unutrašnjosti novog modela. Putnici će u njemu pronaći najnoviju verziju i-Cockpit tehnologije, a dio novog dizajna je zakrivljeni ekran dijagonale 21 inča. Novi i-Cockpit integriše digitalnu ploču sa instrumentima, Head-up display i centralni ekran multimedijskog sistema. Peugeot je zadržao prepoznatljiv mali volan, dok se centralna konzola sastoji od manjeg ekrana sa prečicama za različite funkcije multimedijalnog sistema i sekundarnih komandi. Što se tiče tehničkih detalja, neke informacije su dostupne. Nova SLTA Medium platforma zadržava 400-voltnu arhitekturu, što znači da neće biti super-brzih punjača. Takođe, biće dostupne dvije baterije kapaciteta 86 kW i 98 kW, pri čemu će prvu, prema dostupnim informacijama, isporučivati kineski proizvođač BYD. Ova prva baterija koristi Blade tehnologiju sa litijum-željezo-fosfat (LFP) ćelijama, koje omogućavaju česta punjenje do kraja i duži vijek trajanja u poređenju sa ternarnim ćelijama koje se nalaze u većini električnih vozila. Ova verzija će pružiti oko 200 KS putem jednog motora na prednjim točkovima. Kapacitetnija baterija će koristiti ćelije kompanije Automotive Cells Company (ACC) sa visokom gustinom energije. Verzija E-3008 sa ovom baterijom će takođe imati dodatni motor na zadnjoj osovini i razvijaće oko 300 KS. Stellantis planira ponuditi i verziju sa kapacitetnijom baterijom i jednim motorom, namijenjenu kupcima koji više cijene veći domet. Peugeot navodi da će maksimalni domet iznositi 700 km.

 


SLTA platforma je izuzetno fleksibilna i omogućava ugradnju različitih tipova motora, uključujući i termalne motore, kao i hibridne varijante. Početne verzije će koristiti standardni 1,2-litarski PureTech trocilindraš u kombinaciji sa 48V blagom hibridnom tehnologijom i e-DCS elektrifikovanim automatskim mjenjačem. Plug-in hibridna verzija će koristiti 1,6-litarski turbo četverocilindarski PureTech motor i očekuje se da će razvijati oko 200 KS. Takođe će biti opremljen e-DCS mjenjačem, ali sa jačim elektromotorom (90 kW) i baterijom kapaciteta 20 kWh.

Datum objave: 11/09/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook