Naslovna > Vijesti > Električni prevoz za londonske ulice

Uber

Električni prevoz za londonske ulice

Novi proizvođač električnih vozila iz Velike Britanije Arrival udružio je snage sa američkim gigantom Uberom za razvoj novog električnog modela, namijenjenog Uberovim vozačima, koji bi trebao ući u serijsku proizvodnju 2023. godine...

Amerikanci su u svom Clean Air planu najavili prelazak svih njihovih vozača na teritoriji Londona na električne automobile. Za ovaj projekat je odvojeno 135 miliona funti, koje će biti podijeljene u grantove vozačima za kupovinu električnih vozila. Arrivalov model će biti specijalno prilagođen Uber vozačima, a iz britanske kompanije su pozvali vozače da se pridruže procesu dizajniranja kako bi stvorili vozilo koje zadovoljava sve potrebe korisnika. Iako konačan izgled još uvijek nije prikazan, u Arrivalu obećavaju vrhunsku udobnost sigurnost i praktičnost uz premium ugođaj za putnike. Jedan od bitnih ciljeva će biti i visoka pouzdanost jer Britanci ističu podatak da tipično Uber vozilo godišnje pređe oko 50.000 km, dok je za prosječan putnički automobil ta cifra 12.000 km.

 

 


Arrival je u martu ove godine predstavio svoje električno kombi vozilo sa modularnim baterijama i nosivošću od gotovo dvije tone, koje bi na ljeto trebalo biti testirano u saradnji sa sa odabranom grupom partnera, uključujući američku poštansku kompaniju UPS. Dostavno vozilo je konstruisano od laganih kompozitnih panela postavljenih na aluminijumsku šasiju, što prema riječima proizvođača omogućava bolju zaštitu od sitnih ogrebotina i eliminiše koroziju. Očekuje se da će tehnologija proizvodnje i veliki broj komponenti biti preuzeto sa predstavljenog dostavnog modela, jer je većina Arrivalovih komponenti modularna, što omogućava ugrađivanje na vozila raznih veličina i namjena. Baterije bi u tom slučaju imale kapacitet od 67 ili 89 kWh, a novi model bi pogonio isti električni motor, koji raspolaže sa nešto više od 200 KS. Arrival je razvio i sistem brzog punjenja do 120 kW, a maksimalan domet bi zbog manje mase i bolje aerodinamike automobila trebao prevazići 340 km, koliko iznosi za kombi vozilo.

Datum objave: 06/05/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook