Naslovna > Ariel > Električni sportski automobil sa 1180 KS

Ariel Hipercar

Električni sportski automobil sa 1180 KS

Ariel kaže da spoljašnji stil Hipercara proizilazi iz zahtjeva postizanja efikasnosti otpora i neophodnog hlađenja. Ima vertikalne peraje koje vire iz svakog ugla i još jedno koje se proteže duž središnje linije zadnje palube. Lopatica postavljena na krov usmjerava vazduh u turbinu...

Ariel Hipercar vodi britansku marku u segment električnih sportskih automobila kako bi se pridružio postojećim Atom i Nomad ponudama. Vozilo je još uvijek prototip, a kompanija planira isporučiti prve primjerke kupcima za otprilike dvije godine. Hipercar će biti dostupan po izboru kupca sa pogonom na sve točkove sa četiri elektromotora ili pogonom na zadnje točkove sa dva motora. Postavka sa četiri motora će isporučivati 1.180 konjskih snaga (880 kilovata). Ariel tvrdi da vozilo dostiže brzinu od 96 kilometara na čas za 2,09 sekundi i 160 km na čas (161 km/h) za 4,4 sekunde. Sa planiranim sistemom vektorisanja obrtnog momenta, ova vremena bi, prema planovima kompanije, bila još brža. Hipercar će doći sa Cosworth-ovom baterijom od 62 kilovatčasa koja nudi procijenjenih 241 kilometar) dometa u WLTP ciklusu. Da bi povećao ovu cifru, Ariel će ponuditi opcioni Cosworthov proširivač dometa turbina. Vrtiće se pri 110.000 o/min i proizvodiće 47 KS (35 kW) snage.

 

 

 

 

Vozilo se vozi na aluminijskom monokoku sa karoserijskim panelima od karbonskih vlakana. Sa četiri motora, procijenjena težina je 1.500 kilograma, a varijanta s dva motora bi bila ispod 1.400 kilograma. Vješanje se sastoji od dvostrukih poluga nejednake dužine na svakom uglu sa Bilstein amortizerima. AP Racing kočnice imaju šest klipova napred i četiri klipa pozadi. Za prilagođavanje vozačkog iskustva vozaču, moguće je podesiti nivo regenerativnog kočenja, kontrole vuče i vektorisanja obrtnog momenta.

 

Datum objave: 01/09/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook