Naslovna > Vijesti > Elektrificirani XC40 u oktobru

Volvo XC40

Elektrificirani XC40 u oktobru

Volvo će sljedećeg mjeseca predstaviti potpuno električnu verziju svog malog SUV-a XC40 i donio obećanje da će njegov prvi EV biti „jedan od najsigurnijih automobila koje su ikad napravili“.

Švedska kompanija želi da više od 50% ukupne prodaje u potpunosti bude električno do 2025. godine. Fokus je na konkretnoj proizvodnji električnih verzija postojećih modela, a ne na njihovom daljem razvoju, budući da kompanija prema već raspolaže sa savršeno razvijenim sistemima. XC40 jedan je od najpopularnijih Volvovih modela, a električnu verziju lansiraće 16. oktobra. Iako je dato nekoliko tehničkih detalja modela, on će pratiti trend EV-a s motorima smještenim sprijeda i straga, te baterijom koja se nalazi ispod poda.

 

Volvo je, međutim, rekao da ima za cilj da zadrži svoju ustaljenu reputaciju za sigurnost s novim modelom, pri čemu je šef sigurnosti Malin Ekholm rekao da bez obzira na to šta pokreće automobil, bilo da je električni stroj ili motor sa izgaranjem, Volvo mora biti siguran. Prednja struktura XC40, koja je izgrađena na Volvovoj Compact Modular Architecture (CMA) platformi, redizajnirana je kako bi podržala odsutnost motora. Volvo je takođe razvio „jedinstvenu“ novu sigurnosnu strukturu: sigurnosni kavez oko baterije izrađen od aluminijuma  koji je ugrađen u karoserijsku strukturu. Volvo kaže da ovo stvara ugrađenu jedinstvenu zonu oko baterije i snižava težište automobila.

Datum objave: 26/09/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook