Naslovna > Tehnika > Elektrifikacija Lamborghini-a

Lamborghini

Elektrifikacija Lamborghini-a

Lamborghinijeva četvrti model u liniji, 2+2 Grand Tourer, inspirisan konceptom Estoque iz 2008, trebao bi dobiti zeleno svjetlo za dolazak do 2025. godine - i mogao bi postati prvi potpuno električni automobil ove marke.

Navedeni model će se tako pridružiti porodici koju trenutno čine superautomobil Huracan, Aventador koji se nalazi u vrhu, te SUV član Urus. Rane rasprave dovodile su u pitanje hoće li 2+2 biti sa prednjim ili srednjim motorom, ali daleko radikalniji pristup je sada pod ozbiljnim razmatranjem, prema Lamborghinijevom šefu istraživanja i razvoja Maurizio Reggiani-u. On je dodao da takav automobil može koristiti platformu grupe Volkswagen, čiji je Lamborghini član.

 

Najvjerojatniji kandidat bio bi razvoj trenutne PPE arhitekture, električne platforme visoke klase koju koriste novi Porsche Taycan i novi Audi E-tron GT. Takav bi potez pomogao Lamborghiniju da postigne ciljanu ekonomiju kako bi umanjio značajne troškove razvoja čisto-električnog modela s mogućnostima koje se očekuju od Lamborghinija. Raspon od najmanje 500km očekuje se od novog modela, a možda i mnogo više s obzirom na zrelost EV tržišta do 2025. godine. Teško je i zamisliti kupce Lamborghinija koji prihvataju ubrzanje od 0 do 100 km / h preko 3,0 sek.

 

Datum objave: 08/10/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook