Naslovna > Tehnika > Elektrifikacija po volji brendova

PSA Grupa

Elektrifikacija po volji brendova

PSA Grupa može ponuditi svoje porodične automobile iz C-segmenta u plug-in hibridnom ili potpuno električnom obliku, ali ostavlja na volju svojim brendovima da odluče koja je opcija najbolja, izjavila je Anne-Lise Richard direktor za razvoj vozila sa niskom emisijom gasova...

Prema njenim riječima, vozila C-segmenta su zaista centralno poziconirana i mogu imati više namjena, ponekad kao jedini jedini automobil u porodici, a ponekad ne. Trenutno su i električni i plug-in hibridni modeli prilagođeni zahtjevima ovog segmenta i lako mogu pronaći kupce. Do sada su novi mali automobili PSA Grupe kao što su DS 3 Crossback, Peugeot 208 i Opel Corsa ponudili svoju električnu opciju. Veći modeli dolaze sa plug-in hibridnim sklopom, kao na primjer DS 7 Crossback, Peugeot 3008 i Opel Grandland X. Vozila koja se nađu između ova dva sektora, kao na primjer naredni Peugeot 308, imaju dosta fleksibilnije definisanu strategiju.

 

 

 

Unutar PSA grupacije, vozila C-segmenta se mogu proizvoditi na dvije platforme, eCMP ili EMP2, tako da bi brendovi mogli birati između potpuno električnog i plug-in hibridnog rješenja. Takva odluka se ostavlja na volju brendovima, izjavila je Richard. Richard je otkrila buduću namjeru  prilagođavanja EMP2 platforme na kojoj će se nalaziti električna vozila, ali je takođe istakla kako će PSA osluškivati tržište i potrebe kupaca prije nego što se upusti u takav projekat.

 

 

Prema informacijama naredna generacija Peugeota 308 bi trebala stići na tržište tokom 2022. godine, dizajnirana na unapređenoj varijanti EMP2 platforme. U ponudi bi trebale biti dvije plug-in opcije: ekonomičan model sa pogonom na prenju osovinu i performantni model sa pogonom na sva četiri točka sa 300 ili više KS.

 

 

Međutim, Citroen će imati električni pogon (iako još uvijek nudi benzince i dizelaše) u svom novom voziu C-segmenta baziran na CMP platformi kao zamjena za C4 i C4 Cactus modele u narednim sedmicama. Za sada nije poznato u kom će smjeru poći Opel sa narednom generacijom Astre.

 

 

Richard je takođe priznala da ima prilično prostora za elektrifikaciju manjih modela iz A-segmenta, ali odluka o dizajniranju novog Peugeota 108 tek treba da se donese, jer je prema njenim riječima "zaista teško odrediti pravu ravnotežu između dometa i cijene".

Datum objave: 13/06/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook