Naslovna > Auto moto sport > Esapekka Lappi napokon ponovo osjetio slast pobjede

WRC

Esapekka Lappi napokon ponovo osjetio slast pobjede

WRC se seli u Afriku na Safari Rally Kenyja, jer se u Keniji vozi treći reli nove sezone i to od 27. do 31. marta...

Finski reli vozač Esapekka Lappi ponovno je okusio slast pobjede zahvaljujući trijumfu u Švedskoj, drugoj ovosezonskoj trci Svjetskog reli šampionata (World Rally Championship - WRC). Lappi je zajedno sa svojim sunarodnikom i suvozačem, Janneom Fermom, u Hyundaiju i20 N Rally1 Hybrid bio najbrži na kontrolisanom, ali brzom terenu prekrivenom ledom i snijegom. Na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja popeo se šest godina, šest mjeseci i 19 dana nakon što je prvi put slavio u WRC-u na reliju u Finskoj 2017. godine. Trideset i trogodišnji Finac je oborio rekord za najduži period između dvije WRC pobjede, koji je prethodno iznosio pet godina i 359 dana, a zajednički su ga držali Shekhar Mehta i Jean-Luc Therier. Lappi je peti vozač u Hyundaiju koji je pobijedio na WRC trci, čime je ovaj južnokorejski proizvođač upisao 29. trijumf u ovom šampionatu, dok su Toyota i M-Sport Ford zauzeli mjesta na podijumu. Počeo je odlučujuću dionicu relija u Švedskoj od tri etape u nedjelju ujutro s prednošću od 1 minute i 06,3 sekunde te s 18 WRC bodova nakon subotnje vožnje. Njegovi rivali su krenuli u maksimalni napad, no Finac je zadržao mirnoću i "hladnu glavu", te je stigao do cilja i pobjede. Iako je njegova prednost smanjena na 29,6 sekundi, samo pobjeda je bila važna za Lappija, koji kreće u djelomičnu kampanju za Hyundai Shell Mobis World Rally Team u 2024. godini.

 

 

 


Iza Lappija, Toyotin Elfyn Evans je "ukrao" drugo mjesto od Adriena Fourmauxa, jer je Francuz izgubio vrijeme udarivši u snježni nasip tokom prvog nedjeljnog ispita. Ipak, vozač M-Sport Ford Pume nije odustajao te je na kraju stigao do svog prvog WRC podijuma popevši se na treću stepenicu. Iako je svojom Toyotom GR Yaris Rally1 Hybrid udario u sniježni nasip pri velikoj brzini tokom 17. etape, Evans je bio na vrhu Super Sunday klasifikacije u nedjelju te je osvojio novih sedam bodova u šampionatu dodavši ih onih 13 koje je, prema novim pravilima, ostvario u subotu. Velšanin je osvojio i četiri boda na Wolf Power Stageu za ukupnih 24 na ovom reliju. On sada zaostaje tri boda za Thierryjem Neuvilleom u borbi za osvajanje WRC titule u 2024. godini. Međutim, ta razlika je mogla iznositi dva boda da nije skliznuo u još jedan nasip dok se približavao kraju Wolf Power Stagea, tako da mu je taj incident oduzeo šansu da ostvari najbrže vrijeme i dobije pet bonus bodova za svega 0,039 sekundi.

 


Thierry Neuville, pobjednik prvog relija sezone koji se održao u januaru u Monte-Carlu, suočio se s problemima vezanim za pritisak goriva i postavke automobila, a zadnji dio njegovog Hyundaija značajno je oštećen nakon "slijetanja" tokom Wolf Power Stagea. Belgijančevu prednost u poretku smanjena je sa šest na tri boda, ali su njegovi napori ipak pomogli Hyundaiju da se izjednači s Toyotom na vrhu proizvođačkog poretka u WRC-u. Oliver Solberg je drugu godinu zaredom osvojio WRC2 kategoriju u Švedskoj. Zauzeo je peto mjesto, a za njim su se nalazili rivali iz kategorije poput Samija Pajarija, Georga Linnamäea, Roopea Korhonena i Mikka Heikkiläa. Lorenzo Bertelli, Italijan koji je startovao drugi put u WRC-u u isto toliko godina, završio je u top 10 vozeći Toyota GR Yaris Rally 1. Svjetski prvak Kalle Rovanperä osvojio je pet bodova određujući tempo tokom odlučujućeg Wolf Power Stagea nakon ponovnog starta u subotu ujutro. Ott Tänak, koji je takođe imao nezgodu u petak, osigurao je šest bodova kroz Super Sunday klasifikaciju i rezultat na Wolf Power Stageu.

Datum objave: 19/02/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook