Naslovna > Automobili > Kia > EV9 > EV9 u „malom pakovanju“ stiže u Evropu

KIA EV3

EV9 u „malom pakovanju“ stiže u Evropu

Osim osnovne verzije, KIA je pokazala i model u GT-Line opremi, sa sportskim branicima i drugačijim točkovima...

KIA je zvanično predstavila novi model EV3, novi član njene potpuno električne ponude i koji će se prodavati na globalnim tržištima uključujući Evropu i SAD, a stiže u drugoj polovini godine. Subkompaktni SUV modernog dizajna obećava domet do 600 kilometara po WLTP ciklusu u Long Range verziji i bogato je opremljen tehnologijom. KIA EV3 produkcijskih specifikacija veoma je blizak prošlogodišnjem konceptu i usvojio je moderne stilske detalje dizajna uvedene dolaskom flagshipa EV9. Ublažene karakteristike uključuju blago izmijenjena LED svjetla, redizajnirane branike, konvencionalne bočne retrovizore i deblje stubove.

 

 

 


EV3 je dug 4.300 mm, širok 1.850 mm i visok 1.560 mm, dok mu međuosovinsko rastojanje iznosi 2.680 mm. U poređenju sa drugim KIA-inim modelima, EV3 je za 105 mm duži od modela e-Soul i 120 mm kraći od modela e-Niro. EV3 pripada evropskom B-SUV segmentu, a konkurenti su mu modeli Peugeot E-2008, Volvo EX30 i Mini Aceman. Elektromotor isporučuje 204 KS i 283 Nm obrtnog momenta, omogućavajući ubrzanje od 0 do 100 km/h za 7,5 sekundi i maksimalnu brzinu od 170 km/h. Ponuda će se proširiti uvođenjem modela EV3 GT fokusiranog na performanse, koji će biti snažniji i imaće napredniju šasiju.

 


Model je zasnovan na poznatoj E-GMP platformi, koristi 400-voltnu arhitekturu i ima jedan elektromotor sa dvije opcije baterija. Standardni model koristi bateriju kapaciteta 58,3 kWh, dok Long Range varijanta ima veću bateriju kapaciteta 81,4 kWh. Veća baterija omogućava domet do 600 kilometara, čime EV3 nadmašuje električne rivale slične veličine. Spojena na brzi punjač, veća baterija se napuni od 10 do 80 procenata kapaciteta za samo 31 minut, pri snazi punjenja od 128 kW.

 

 

 

Unutrašnjost se odlikuje minimalističkim i futurističkim dizajnom, a opremljena je tehnologijom viđenom u većim segmentima. Tu je 12,3-inčni displej digitalnih instrumenata, 12,3-inčni ekran infotainment sistema i odvojeni 5-inčni ekran osjetljiv na dodir za kontrolu klima uređaja, pozicioniran između njih. Većina dugmadi je konvencionalno postavljena na upravljaču, dok se samo nekoliko fizičkih kontrola i prečica nalazi na centralnoj konzoli.

 

 

 

SUV ima dovoljno mesta za pet putnika, sa zapreminom prtljažnika od 460 litara i dodatnim prostorom ispod „poklopca motora“ od 25 litara. KIA je koristila održive materijale za presvlake, uključujući recikliranu tkaninu i recikliranu plastiku (PET).

Datum objave: 24/05/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook