Naslovna > Automobili > Jaguar > Gama > E-Pace > F-Pace u specijalnom izdanju

Jaguar E-Pace „Chequered Flag“

F-Pace u specijalnom izdanju

Sa bogato opremljenom i dizajnerski jedinstvenom „Checkered Flag“ verzijom E-Pacea, Jaguar pokušava privući kupce ekskluzivnih, maloserijskih modela, kojima kompaktni britanski premijum SUV nije dovoljno prestižan u standardnom izdanju...

U okviru najnovijeg osvježenja ponude njegovih SUV modela F-Pace i E-Pace britanski Jaguar predstavio je specijalno izdanje pod nazivom „Checkered Flag“. Najnovija ekskluzivna serija inspirisana je crno-bijelom kariranom zastavom, koja se koristi za označavanje završetka auto-moto trka. Serija „Chequered Flag“ između ostalog specifična je po jedinstvenim vanjskim detaljima, bogatoj opremi sa ručno izrađenim dijelovima enterijera i po gami snažnih Jaguarovih dizel i benzinskih motora. Specijalno za nju Jaguarovi stilisti su osmislili i dizajnirali jedinstven logotip, koji je integrisan u bočne ukrase na prednjim krilima. Riječ je o stilizovanoj crno-bijeloj zastavici sa tri crvene kockice, koja je ujedno i zaštitni znak za  „Chequered Flag“, a koji je utisnut u ukrasne aluminijumske letvice na pragovima.


Manji Jaguarov SUV E-Pace s vana se u odnosu na ostale kućne modele najlakše prepoznaje po jedinstvenim 19-inčnim Dark Grey aluminijumskim naplacima sa specijalnim staklenocrnim završnim lakom. Chequered Flag serija dostupna je u tri karoserijske boje. U prvom planu je promotivna Photon Red - crvena, koja je isključivo rezervisana za ovaj model, a tu su još i Corris Grey (siva) i Yulong White (bijela), koje su dostupne i u nekim drugim paketima opreme. Dinamičan dizajn karakterišu i sportski oblikovani R-Dynamics branici, pragovi u boji karoserije ili kontrastnoj crnoj, te dvostruki izduvni otvori.  Enterijer je specifičan po aluminijumskom finišu instrument panela, te kožnim presvlakama sjedišta i oblogama vrata, koje su prošivene ukrasnim crvenim koncem. U serijskoj opremi nalaze se neki od najskupljih elemenata i sistema, koji su dostupni u E-Pace modelu. Tako vozač može da uživa u električno podesivom sjedištu s čak deset pokretnih pozicija, a tu je stakleni panoramski krov koji propušta obilje prirodnog svjetla u kabinu. Standardni su i 12,3-inčna digitalna instrument tabla, te sistem beskontaktnog otključavanja i zaključavanja vozila. Tu je i multifunkcionalni upravljač sa +/- ručicama za promjenu brzina, kakav je dostupan i u R-Dynamic paketu opreme.

Multimedija uključuje Touch Pro sistem sa 10-inčnim na dodir osjetljivim ekranom. Zahvaljujući Apple CarPlay i Android Auto pristupnim aplikacijama koje omogućavaju jednostavno povezivanje sa pametnim uređajima ovaj sistem ima mogućnost reprodukcije prikaza sa njihovih ekrana na ekranu multimedije. To umnogome olakšava korištenje istih tokom vožnje, ali i proširuje multimedijalne mogućnosti automobila, koji zahvaljujući internet konekciji vozaču predočava navigacione i mnoge ostale korisne informacije dobijene u realnom vremenu.


Kupcima E-Pace su u okviru Chequered Flag serije ponuđena četiri motora, odnosno po dva dvolitarska turbodizelaša i turbobenzinca. Ljubiteljima dizelaša nude se motori sa 150 i 180 KS, sa 380 i 430 Nm obrtnog momenta. Oni koji se odluče za benzince moći će da biraju između snažnijih motora sa 200 i 250 KS, odnosno 320 i 365 Nm obrtnog momenta. Svi motori su upareni sa devetostepenim automatskim mjenjačem i pogonom na sve točkove. Kako bi ugođaj u vožnji bio dostojan sportskog predznaka serije, Jaguar je serijski ponudio i Adaptive Dynamcs sistem sa četiri režima rada: Winter, Ecomode, Normal i Dynamic, koji se biraju selektorom sa lijeve strane ručice mjenjača. Uz ovaj sistem dolaze i elektronski podesivi amortizeri, koji prilagođavaju vješanje sa uslovima na cesti i odrabranim režimom rada. Jaguar E-Pace Chequered Flag je već dostupan kupcima po cijeni od 40.050 funti ili 91.390 KM.


F-Pace u dva specijalna izdanja
Jaguar je ljubiteljima F-Pace modela istovremeno ponudio dvije specijalne serije, 300 Sport i Chequered Flag. Kod F-Pace 300 Sport modela naglasak je stavljen na sportske performanse i na dva motora sa po 300 KS. Prvi je benzinski 2,0-litarski Ingenium turbo motor, dok je drugi 3,0-litarski V6 dizelaš. Srčani benzinac zahvaljujući 400 Nm obrtnog momenta može F-Pace da ubrza od 0 do 100 km/h za samo 6,1 sekundu i da ponudi najveću brzinu od 233 km/h. Njegov osjetno snažniji dizelski konkurent koji raspolaže sa čak 700 Nm obrtnog momenta isti zadatk može da ostvari za 6,4 sekunde uz najveću brzinu od 241 km/h. Sa druge strane, Chequered Flag model na raspolaganju ima 2,0-litarskog benzinca sa 250 i dva dizelaša sa 240 i 180 KS. Oba modela s vana donose specifična stilska obilježja, dok su enterijeri bogato opremljeni, ali stilski različito definisani. Jaguar 300 Sport na britanskom tržištu startuje po cijeni od 53.980 funti, dok je Chequered Flag dostupan za 46.995.

Datum objave: 20/07/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook