Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Ferrari 250 GT SWB California Spider prodat za 18 miliona dolara

Rekordna prodaja

Ferrari 250 GT SWB California Spider prodat za 18 miliona dolara

Ovaj primjerak je prodat 18.045.000 dolara, što znači da su ga Betz i Peters prodali za više od 1.000 puta veći iznos nego što su ga kupili 1972. godine za 2.400 dolara (što bi danas bilo ekvivalentno iznosu od 17.177 dolara)...

Na nedavnoj aukciji prodat je izuzetan primjerak Ferrarija 250 GT SWB California Spider iz 1962. godine za više od 18 miliona dolara. Ovaj model je jedan od nekoliko Ferrarijevih automobila iz šezdesetih godina koji nose oznaku "250", što ukazuje na njegovu posebnost i vrijednost. Proizvođen je posebno za američko tržište, s prvobitnim dužim međuosovinskim rastojanjem koje se podudaralo s 250 GT Tour de France Berlinetta i Series I Cabriolet modelima. Kasnije je Ferrari prešao na kraće međuosovinsko rastojanje za ovaj model, koji je postao prepoznatljiv po svom dizajnu i visokim performansama.

 

 

 

 

 
 
Ovaj izuzetan automobil odražava Ferrarijev legendarni status u svijetu automobila, a visoka cijena po kojoj je prodat pokazuje da ljubitelji automobila i kolekcionari cijene i spremni su izdvojiti velike sume novca za ovakve raritete. Model Ferrari 250 GT California Spider je jedan od najpoznatijih i najtraženijih Ferrarijevih automobila, a ukupno je proizvedeno 106 primjeraka. Ovaj primjerak koji se prodavao nedavno na aukciji je poseban, jer je jedan od samo 37 primjeraka s pokrivenim prednjim svjetlima. Takođe, jedini je lakiran u specijalnu nijansu Azzurro Metallizzato boje s kodom MM 16240.
 
 
 
 
 
Nakon proizvodnje, ovaj primjerak je transportovan u SAD i izložen na Međunarodnom sajmu automobila u New Yorku u aprilu 1962. godine. Zatim je prebačen na Zapadnu obalu, gdje je proveo niz godina u Hollywoodu. Međutim, oko 1970. godine automobil je doživio sudar s ivičnjakom i oštetio vješanje, kočnice i izduvni sistem. Automobil su 1972. godine kupila dva ljubitelja automobila, Charles Betz i Fred Peters, za 2.400 dolara. U njihovom vlasništvu, automobil je prošao proces kompletnog obnavljanja početkom 2000-ih i dobio certifikat Ferrari Classiche. Nakon toga je osvojio brojne nagrade na izložbama u protekle dvije decenije.
 
Datum objave: 09/03/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook