Naslovna > Vijesti > Ferrari i Aston Martin moraju platiti kazne zbog izduvnih gasova

Ferrari i Aston Martin

Ferrari i Aston Martin moraju platiti kazne zbog izduvnih gasova

Ferrari i Aston Martin suočeni su sa kaznama koje moraju platiti zbog nemogućnosti ispunjenja strogih normi o izduvnim gasovima.

Zbog ogromnih SUS motora koje ugrađuju u svoje automobile proizvođači ekskluzivnih sportskih automobila, Ferrari i Aston Martin, morat će platiti kazne. Visina kazne se određuje prema broju prodanih primjeraka. Ferrari mora sa svog računa prebaciti 410.760 eura dok Aston Martin svega 36.370 eura. Bilo kako bilo kazna se može smatrati kao simbolična jer neće ni na koji način narušiti stabilnost kompanija.

 


Zarade po jednom isporučenom modelu su basnoslovne pa visina kazne mnogima izgleda smiješna. U svakom slučaju je tolika da se nekakva promjena poslovne strategije ni u kojem slučaju ne isplati.
Po zakonima Evropske agencije za okoliš vidi se da je 2015. prosjek novih automobila koji se prodaju u EU  119,5 grama CO2 po kilometru.
Među četiri velike kompanije koje još moraju raditi na smanjenju emisije CO2 spadaju: Fiat Chrysler Automobili, Opel, Ford i BMW.
Na drugoj strani nalaze se: Peugeot, Citroen, DS, Renault i Toyota koji su već vrlo blizu postizanja normi koje na snagu stupaju 2021. godine.

Datum objave: 20/12/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook