Naslovna > Vijesti > Futurističke ideje mobilnosti u budućnosti

Hyundai

Futurističke ideje mobilnosti u budućnosti

Skraćenica “E4U” znači: E- skraćenica od egg (oblik jajeta), broj 4 znači da ovaj koncept buduće mobilnosti sadrži 4E koja predstavljaju – egg, evolutuion, electricity and eco friendly, odnosno oblik jajeta, evoluciju, elektricitet i eko prijateljsku okrenutost ka planeti...

“E4U” predstavljen 2013. godine na sajmu automobila u Seulu, jedan je od pobjednika festivala idejnih rješenja održanog 2012. godine. Razvojni i istraživački centar Hyundai Motor Grupe je održao interno takmičenje po pitanju otkrivanja svježih ideja  i pronalska novih načina mobilnosti u  budućnosti. Hyundai Motor razvojni i istraživački  centar od 2010. godine  održava ovo takmičenja, a tema u 2012. godini bila je “besplatna mobilnost”. Cilj ovog takmičenja nije samo pronaći buduće solucije za transport, već učiniti i da u svemu tom bude prisutan faktor zabave.

 

Skraćenica “E4U” znači: E- skraćenica od egg (oblik jajeta),  broj 4 znači da ovaj koncept buduće mobilnosti sadrži 4E koja predstavljaju – egg, evolutuion, electricity and eco friendly (oblik jajeta, evoluciju, elektricitet i eko prijateljsku okrenutost ka planeti). “E4U” teži 80 kg ukuljučujući baterijju, snage 24 V/500 W, njegova maksimalna brzina je 30 km/h.

 

Snaga i upravljački mehanizam mogu biti kontrolirani sa jednim električnim motorom, koji pojednostavljuje cjelokupni sistem i čini ga lakšim za isto. Zadnji točkovi su sklopivi, kao i bočni djelovi koji se uvlače te tako minimiziraju potrebni prostor za parking. Sigurno je da će ovo nadasve simpatično i dopadljivo prevozno sredstvo u budućnosti se moći vidjeti na sajmovima i festivalima.  

Datum objave: 05/04/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook