Naslovna > Vijesti > GM preuzima trećinu Isuzu-a ?

Velika investicija

GM preuzima trećinu Isuzu-a ?

Prema današnjem pisanju Reutersa, GM bi u narednom periodu za čak 3 milijarde dolara trebao preuzeti trećinu kompanije Isuzu Motors Ltd

Početkom ovog mjeseca uz neki ručak ili kafu počet će razgovori između Dan Akersona i Susumu Hosoia, o eventualnom preuzimanju velikog dijela kolača u Isuzu-u od strane GM-a. Čak tri milijarde američkih dolara je spreman uložiti GM u kompaniju u kojoj već sada udio imaju Toyota i Mitsubishi.

 

Ako se ovo desi, značit će to da će se oživjeti 35-godišnji savez kompanija, koji je prekinut 2006. godine kada je GM reorganizovan od strane Vlade SAD-a. Ako GM preuzme veliki dio Isuzu-a, vjerovatno će Isuzu prekinuti „finansijske veze“ sa Volkswagenom (što je logično), ali će vjerovatno ostati dobavljač za VW pickup automobile u Tajlandu. Nejasno je pak, šta će se desiti sa dionicama Toyote i Mitsubishija u Isuzu-u,  od oko 15 % koje kompanije vjerovatno neće htjeti prodati, a što će smetati GM-u. Kako god, gigant iz Detroita pokazuje da je jači nego ikad, ako je spreman ući u jednu ovakvu investiciju. 

Datum objave: 02/05/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook