Naslovna > Automobili > Toyota > Land Cruiser > Godine mu ništa ne mogu

Toyota Land Cruiser

Godine mu ništa ne mogu

Nakon 13 godina, tri redizajna i aktuelnog osvježavanja Land Crusier J150 i dalje ostaje jedan od najsposobnijih i najzanimljivijih terenskih automobila današnjice…

Toyota je predstavila četvrto osvježenje J150 serije Land Cruisera, koja je na tržištu uz određene izmjene prisutna već 13 godina. S obzirom, da je 2020. godine obavljen treći redizajn ovog modela aktuelno osvježenje nije minimalno dotaklo vanjskog i unutrašnjeg dizajna, a puno više i sadržaja. Podsjećamo da je Land Cruiser jedan od poslednjih terenaca, koji se može kupiti i u skraćenom karoserijskom izdanju sa troje vrata. Standardna oprema modela sa petoro vrata i automatskim mjenjačem je proširena. Jedan od najzanimljivijih sadržaja koji je od sada moguće dobiti uz doplatu je Toyota Touch 2 multimedija, koja je do sada bila nedostupna uz bazne modele.

 

 

U svim ostalim paketima opreme ovaj sistem je serijski. Jedina optička promjena koja je napravljena jeste uvođenje specijalnog vanjskog uređenja za najbogatiji paket opreme kod modela sa petoro vrata. Isti se s vana prepoznaje po crnoj maski hladnjaka i crnim okvirima glavnih svjetala, a u mat crnom laku su finiširani poklopci retrovizora, krovni nosači, točkovi i bočne zaštitne lajsne. U njegovom enterijeru moguće je izabrati i dva nova dezena kožnih presvlaka u kombinacijama boja: crno-siva ili crno-smeđa.

 

Kao pogonska osnova ostaje ponuđen dosadašnji 2,8-litarski četverocilindraš, koji je sa prošlim redizajnom dobio dodatnih27 KS, te je njegov pogonski potencijal povećan na 204 KS. Najveća snaga raspoloživa je u uskom rasponu od 3.000 do 3.400 obrtaja. S druge strane ponuđen je i raskošan obrtni momenat od 500 Nm, koji je dostupan u rasponu od 1.600 do 2.800 obrtaja. Motor je kombinovan sa šestostepenim automatskim mjenjačem i 4x4 pogonom, kojeg kontroliše MTS (Multi Terrain Select) sistem sa pet režima rada i blokadom zadnjeg diferencijala koja je sada uvrštena u serijsku opremu. S obzirom da je čistokrvni terenac, koji posjeduje uzorne off-road karakteristike i performanse su u skladu sa njegovom primarnom namjenom. Najveća brzina je 175 km/h dok je za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno 9,9 sekundi. Land Cruiser LC J150 je dostupan i na bh. tržištu sa četiri paketa opreme i rasponom cijena od 105.430 do 162.630 KM koliko treba izdvojiti za model sa najsadržajnijim paketom opreme Premium.

Datum objave: 09/08/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook