Naslovna > Vijesti > Golf II dobio status oldtimera

Zvanično

Golf II dobio status oldtimera

Za vrlo kvalitetan, uređen i adekvatno održavan klasik stariji od 30 godina, njemački vlasnik stiče pravo na poresku olakšicu. Od 2013. ovo vrijedi i za VW Golf II koji u septembru puni 30 godina.

Prošla su vremena, kada je percepcija oldtimera bila prastari automobil blistav od kroma: Kada automobil navrši 30 godina, a nalazi se u odličnom, približno originalnom stanju, tada on prelazi u kategoriju oldtimera i dobiva registarsku tablicu s oznakom „H“ (historija).  

 

Ova zakonska regulativa primjenjivat će se od septembra ove godine i na Volkswagenov Golf II.Jer, Golf II javnosti je prvi put predstavljen na  IAA u septembru 1983; u odnosu na prvu generaciju, produžen je međuosovinski razmak dok je dizajn postao čišći i aerodinamičniji; po prvi put su korišteni pocinčana karoserija, regulisani katalizator, kompresorsko punjenje i pogon na sva četiri točka. Između 1983. i 1991. isporučeno je 6,4 miliona primjeraka Golfa II.Golf II bio je prvi Volkswagenov model s raznolikim varijantama, među njima Relly Golf i Golf Country s povišenom karoserijom. Raspon snage pogonskih sklopova sezao je do 160 KS koliko je imao G60 benzinac, dok je u najmanjem izdanju bilo čak 210 KS. U pamćenju će ostati svjetski šampion Golf GTI, pobjednik Grupe A iz 1986. godine, kao i  652 PS snažni Pikes Peak-rekorder iz 1987.Volkswagen Classic, malo po malo, šalje nekoliko svojih eksponata Golfa II na startne pozicije relija; posebno tražen je snažni Rallye Golf s četvrtastim prednjim svjetlima, kao i sve GTI-varijante do modela G60. Ništa manje atraktivan nije ni Country s pogonom na sve točkove, koji je utabao stazu svim kasnijim Cross-modelima.

Datum objave: 26/02/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook